Много дефекти при заплащането на чиновниците откри КНСБ

Новините

04-11-2013, 11:06

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

От синдиката искат промяна в административната реформа

Нужна е промяна в административната реформа. Тази позиция изрази президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на среща на тема „Заплащането на служителите в държавната администрация".

Нужна е реформа според него на мерките, предприети от предишното управление по отношение на заплащането на чиновниците. Има много дефекти, изтъкна президентът на КНСБ.
Извършените промени в Закона за държавния служител и подзаконовите нормативни актове не бяха консултирани със социалните партньори, припомни Пламен Димитров.

Той призова и настоящата власт решенията да стават в рамките на тристранния диалог.

Имаме съмнения около конституционността на промените в закона за държавния служител, допълни президентът на КНСБ. Анализът на синдикатите от промените в закона за държавния служител не показват особен фискален ефект. Права и привилегии на служители са категорично отнети, изтъкна Димитров.

Бели петна по отношение на нощния и извънреден труд на държавните служители са открили синдикатите в нормативната база.

Реформата премахна връзката между глоби, такси и ДМС, отчете президентът на КНСБ, коментирайки, че това е позитивното според синдикатите. Полза отчитат и от въведената временна и постоянна част в заплатата на чиновниците.

Най-малко увеличение на заплата са получили служителите с най-голям процент клас, обясни Пламен Димитров. Няма единен подход при прилагане на наредбата за заплатите в различните администрации, констатират от КСНБ.

Формирането на заплатите на служителите е ключов проблем, подчерта Димитров. Липсва цялостен подход в управление на човешките ресурси в държавната администрация, по думите му