Правителството размразява проекта за новото пристанище

Мисия Варна

03-11-2013, 16:16

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Орешарски няма да дели на кметовете на наши и чужди

През 2014 г. ще бъде даден старт на мегапроекта за преместване на варненското пристанище, обяви днес във Варна народният представител Борислав Гуцанов.

„Надявам се, че министърът на транспорта и министър председателят ще информират как точно ще стане това. Този най-важен проект ще промени генерално Варна. Това са хиляди работни места и милиарди в бюджета на града и на държавата. Поне съм оптимист, че Варна ще изглежда по различен начин. Няма да се пречи, ще се помага на местната власт, стига да са разумни техните предложения", посочи червеният депутат. Той ще направи парламентарно питане за това дали предишният кабинет е имал право сам да вземе решение за отмяна на японския заем. "Това, което сега правим с пристанището, ще бъде със средства на държавата и с евросредства. След като има решение на НС, може ли МС да взема решения индивидуално? Ако не, ще сезирам прокуратурата", закани се Гуцанов.

Той беше категоричен, че правителсвото ще помага на местната власт за развитието на града. „Няма да го има това деление, което беше при управлението на ГЕРБ: кмет, който не е от тяхната политическа партия, градът му да умира от глад. Затова и помогнахме да влязат и тези 120 милиона за автобусите в града. По този начин показахме ясна приемственост за проекта, който започна по времето на нашето председателстване на общинския съвет, завърши при наше управление на държавата и за това и двамата министри – и на регионалното развитие и на финансите, оказаха пълното съдействие, за да могат тези пари да влязат във Варна. Не знам дали друг кабинет щеше да направи това за Варна, което направи кабинетът Орешарски. Радвам се, че показахме ясно как трябва да се работи", заяви Гуцанов, но не коментира 3-месечното разтакаване на съгласователното писмо по проекта от страна на министерските чиновници, както и заложения от миналия Общински съвет капан с договора за изкупуване на "Транстриумф" от "Градски транспорт" ЕАД.

Депутатът съобщи, че вече са осигурени и 16 млн. за укрепване на свлачището Трифон Зарезан. Отпускането на парите обаче трябвало да мине през комисия по регионално развитие, защото "все пак някой трябва да отговори 5 години назад какво стана".

Други 5 милиона лева са заложени в бюджета за ремонт на Двореца на културата и спорта. Според Гуцанов те ще бъдат предоставени, "независимо, че залата е общинска собственост и бюджетът на Варна би могъл да си позволи тези средства".