Слънчевото затъмнение - само он лайн от 13.30

Варна Лайф

03-11-2013, 11:32

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

На живо ще го гледат днес в Африка и Близкия Изток

Днес е последното слънчево затъмнение за годината. То няма да се вижда от България. Ще го наблюдават само в най-южите части на Европа, на източния бряг на Северна Америка, северните части на Южна Америка, в Африка, Мадагаскар и Близкия Изток.

Ние ще можем да го набдаваме он-лайн тук. http://events.slooh.com/
Днешното затъмнение ще е особено зрелищно. То е от рядко срещяните „хибридни затъмнения” – на места ще се вижда като пръстеновидно, а на други – като пълно слънчево затъмнение.
Ще започне в 12:05, ще достигне максимума си в 14:47 и ще продължи 1 минута и 40 секунди. Живото предаване на Slooh ще стартира малко след 13.30 ч.
Почти в цяла Африка и южната част на Средиземноморието ще има възможност да се наблюдават различните фази на затъмнението. Цялата фаза ще могат да видят тези, които ще бъдат в открито море, край бреговете на Либерия и Габон, когато сянката ще премине през Централна Африка , включително Уганда , Етиопия, Кения и Сомалия.
Следващото пълно слънчево затъмнение ще е чак на 20 май, 2015 година. През 2014 ще има пръстенообразно слънчево затъмнение на 29 април 2014 г и частично - на 23 октомври 2014, припомня manager.bg.