Удължават срока на лихвоточките

Парите

02-11-2013, 08:13

Автор:

VarnaUTre

Всичко от Автора

60 000 граждани ще бъдат ощетени, ако не удължат срока

Парламентът се захваща с удължаването на срока за осребряване на лихвоточките още във вторник сутринта на извънредно заседание, пише "Труд". Това решиха депутатите по предложение на Павел Шопов от "Атака".
Срокът за изплащане на суми на близо 60 000 граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове изтича на 21 ноември. Условието да не загубят правата си е до тази дата да са закупили или да са започнали строеж на жилище.
Заради невъзможността срокът да бъде спазен и вероятността 60 000 граждани да бъдат ощетени , още през юли депутати от БСП внесоха промени в Закона за уреждане на правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове. Предложението на левицата е срокът да се удължи с 3 г. - до края на ноември 2016 г. Досега проектът не стигаше до пленарната зала, защото се чакаше становище на Министерството на финансите. Вчера не стана ясно дали такова е представено, но заради малкото оставащо време избраниците вкараха точката в дневния си ред.
Миналата седмица, след като "Труд" алармира, че срокът изтича, а промените в закона се бавят, група депутати от ГЕРБ внесоха на свой ред поправки в закона . И в техния вариант срокът за старт на строеж или покупка на жилище от притежатели на лихвоточки се удължава до края на 2016 г.
Във вторник Народното събрание ще разгледа и двата законопроекта на първо четене. Очаква се гласуването да мине без съществени дебати, тъй като по темата има консенсус. След това в "спешен порядък" парламентът трябва да гласува промените и на второ четене, за да могат да влязат в сила преди 21 ноември.