Русия обеща по-евтин газ от "Южен поток"

Новините

01-11-2013, 06:01

Снимка:

Любомир Йорданов

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

България очаква да получава близо 93,3 млн. евро годишно от транзитни такси от "Южен поток"

С обещание за по-евтин газ и по-изгоден заем за строителство завършиха четиричасовите извънредни преговори между Русия и България за газопровода "Южен поток", пише "Труд". Финалът им бе символична заварка, излъчвана пряко в Министерския съвет от село Расово, Монтанско.

"Сутринта мислех, че сме договорили почти всичко, но се оказа, че не е така", обяви премиерът Пламен Орешарски. Той допълни, че закъсненията по проекта са почти наваксани и изтъкна, че България няма да инвестира нито лев.

Орешарски каза също, че "Газпром" ще намали цената на синьото гориво за българските потребители, след като тръгне газопроводът. Думите му повтори и шефът на "Газпром" Алексей Милер, който дойде за преговорите и заварката.

Газопроводът ще пресече Северна България и ще струва 3,5 млрд. евро. България трябва да осигури половината от сумата - 1,75 млрд. евро. Първоначално се планираше да заемем тези пари от Москва и да ги върнем с транзитните такси за първите 15 години работа на тръбата.

Знаеше се също, че за 30% от сумата, която ще е българският капитал в смесеното дружество, ще има 8% лихва. След вчерашните преговори икономическият министър Драгомир Стойнев съобщи, че Москва ни дава 620 млн. евро заем с 4,25% лихва, но срокът за плащане се е увеличил от 15 на 22 години.

Гаранция за плащането остават транзитните такси за този период. Стойнев не обясни при какви условия ще бъде отпусната останалата част от финансирането от 1,13 млрд. евро. 
Символичната заварка в с. Расово на две тръби бе извършена от електроженистите Георги Ковачев и Милко Тенев.

Въпреки че бе символична, церемонията в монтанското село бе охранявана като стратегически обект от униформени и цивилни полицаи и през кордона им не можеше да прехвръкне и пиле. След нея заварчиците си направиха снимки за спомен.

Чакаме по 93,3 млн. евро на година

България очаква да получава близо 93,3 млн. евро годишно от транзитни такси от "Южен поток". Това стана ясно от думите на икономическия министър Драгомир Стойнев, който съобщи, че за следващите 30 години приходите от тръбата у нас ще бъдат 2,4 млрд. евро, които ще влязат в бюджета. Около 715 млн. евро от тях ще се използват като гаранция по заема за изграждането на тръбата.

България е подписала два протокола с "Газпром" за заем и за допуск на чужд газ по тръбите, ако се наложи. В момента руснаците преговарят с Европейския съюз, който настоява тръбата да се използва и за доставки на газ от компании извън проекта.

Москва е обещала да компенсира България за спирането на газовата връзка с Румъния, след като новият газопровод заработи, каза още Стойнев. Той не уточни сума.