Румънският най-търсен в туризма, полицаите на езикови курсове

Туризъм

31-10-2013, 13:37

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Успешен сезон с 19 акостирали във Варна пасажера отчетоха от Морска гара

Tуристически кадри, владеещи румънски език все по-често се търсят от работодателите по Северното Черноморие. Те обаче се срещат рядко и подготовката им е доста трудна. Това стана ясно по време на заседание на Обществения съвет по туризъм в община Варна, на който беше отчетено лято 2013.

За разлика от хотелите и ресторантите полицаите по-лесно са преодолели езиковата бариера с колегите си Румъния. През летния сезон по родните комплекси работиха командировани полицаи от северната ни съседка. Румънските служители на реда са участвали в автопатрули, в акции по залавяне на престъпници от румънски произход на територията на целия град и при разпити на жалващи се техни сънародници.

Макар и да се разбирали с румънските си колеги, пред служителите на реда остава голям проблем незнанието на чужди езици и липсата на подготвени преводачи. Представителят на Областна дирекция на полицията в Обществения съвет постави въпроса за организиране на курсове по руски, английски и немски. Руският и немският са вече не са просто предимство, а задължително условие за всички търсещи работа по Северното Черноморие стана ясно от представителя на бюрото по труда. Полският език също става все по-популярен – 13% е увеличението на туристите от Варшава, почивали във Варна през 2013 г.

Успешен сезон с 19 акостирали във Варна пасажера отчетоха от Морска гара. Въпреки това, ясна била тенденцията големи кораби да избягват варненската марина, и да предпочитат Несебър, където заставали на рейд и спестели такси. Кораби над 250 метра дължина и газене над 8,3 метра пък били принудени да спират в Бургас тъй като технически нямат как да влязат в Морска гара.

Все пак за 2014 година вече има заявка за пристигането на 16 пасажера, а един е записан дори за 2015 г. Голям проблем са визите за руснаци и украинци, което пречи на круизните кораби обикалящи Черно море да спират на нашето пристанище. От съвета по туризъм ще търсят контакти за намиране на компромисен вариант с транзитните туристи по море.

Тази година морето край Варна е чисто, само една от пробите - през май на Офицерския плаж е установила замърсяване. Всички останали са били в норма, стана ясно още от заседанието на Съвета по туризъм.