"Транстриумф" блокира общината

Новините

30-10-2013, 14:16

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Автобуси и работници на "Транстриумф" блокираха сградата на Община Варна, след като Общинският съвет отказа да гласува решение, с което да задължи администрацията до 30 ноември да обяви обществена поръчка за подизпълнител на "Градски транспорт" и за фиксирани 45% от линиите за избраната фирма. Предложението беше на общинските съветници Костадин Костадинов и Ивайло Митковски. В отговор председателят Иван Луков предложи до 2 дни да бъде свикана комисията по транспорт, на която да бъдат обсъдени параметрите на бъдещия конкурс. Според него не могат да бъдат фиксиран обема на линиите за подизпълнителя, докато не станат ясни възможностите на общинската фирма, както и новата транспортна схема на града. 20 минути след гласуването, около общината, надули клаксоните, започнаха да обикалят 6 автобуса на "Транстриумф" с надписа "Протест" върху тях. Близо до входа на администрацията се събраха около 50 работници, повечето дошли направо от сервиза на фирмата с работните си гащеризони.

Те обясниха за Varnautre.bg., че след като напуснали заседанието на общинския съвет, за да отидат на работа, продължили да следят случващото се по телевизията. "Взривило" ги изказване на съветника от СДС-Да Янко Станев, който заяви, че обявяването на конкурс, който да бъде спечелен от "Транстриумф" няма да бъде одобрен от одиторите по закона за обществените поръчки. Той призова решението на заплетената ситуация с частния превозвач да се търси без изблици на популизъм от страна на различните политически сили и препоръча компромисен вариант да бъде предложен след финансова, икономическа и юридическа експертизи. "Тук става въпрос за работни места, за които хората се притесняват, но по същия начин бяха засегнати и служителите на фирмите, които фалираха в следствие на дейността на "Транстриумф", коментира Станев.

Защо работниците, които сега стачкуват, мълчаха когато решението, че превозвачът ще бъде един, беше взето преди година и половина и публикувано в европейски вестник. Защо мълчаха и когато собственикът им започва да разпродава автобусите си още тогава", попитаха други съветници.