Съдебната реформа замря след влизането в ЕС

Новините

30-10-2013, 06:01

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Неправомерното влияние върху съда, което води и до усещане за корупция е фактор, който от 10 г. влияе отрицателно

Съдебната реформа е замряла от влизането на България в Европейския съюз. Това показва прегледът на промените в правораздаването от 2002 г. насам, направен от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Неправителствената организация изследва състоянието на съдебната власт по 30 фактора от обучението на магистратите до уважението към съда и наличието на достатъчно компютри. Данните на БИПИ показват, че от всички показатели само по 3 има тенденция за подобряване. По останалите реформи няма напредък или е незначителен.

Има един фактор, по който реформата получава отрицателна оценка вече повече от 10 години и това е неправомерното влияние върху съда, което води и до усещане за корупция. Според авторите на изследването натискът е основно от изпълнителната власт, както и от "нерегламентирани семейни, професионални и социални мрежи". Това означава, че има съдии, пред които за решения по даден казус лобират техни роднини, колеги и познати бизнесмени и управляващи.

Като коментар за опитите на изпълнителната власт да влияе на съдебната един от авторите на анализа- Христо Иванов от БИПИ, заяви, че поведението на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е било шок за системата. "Този шок обаче я разбуди и както виждаме нарастващата гражданска енергия, така наблюдаваме и активизиране сред съдиите и прокурорите", каза той.

"Моментът е назрял да направим следващата скокообразна крачка в реформата", заяви правосъдната министърка Зинаида Златанова, която призна, че последният ясен напредък в нея е бил преди влизането на страната в ЕС.По думите близо 7 години по-късно трябва да започне следващият етап от промени.