Икономисти: С банките има опасно заиграване

Парите

26-10-2013, 07:34

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На базата на новия Закон за кредитните институции банките трябва да бъдат прелицензирани

Икономистите Емил Хърсев и Красен Станчев остро разкритикуваха вчера замисляните от управляващите промени в банковите закони. С тях БСП и ДПС твърдят, че искат да защитят граждани, които не могат да обслужват ипотечни заеми, използвани за покупка на единствено жилище.

Пред Би Ти Ви Хърсев и Станчев бяха единодушни, че така добрите длъжници ще са в неравнопоставено положение, кредитите ще поскъпнат, върху банките ще бъде оказан натиск, а може да има и нов бум на кредитни милионери.

 

Освен опит за защита на лошите длъжници, законопроектът за промяна на Закона за кредитните институции, предвижда отпадане на таксата за обслужване на кредити, забрана банките да променят едностранно лихвите за целия срок на договора и др, както писа първи "Труд". 

На базата на новите изисквания финансовите институции ще бъдат прелицензирани, а за нарушение на разпоредбите лицензите може да бъдат отнемани.

Емил Хърсев определи идеите за драстични промени като “много, много опасно заиграване”. “Това са игрички на едни момчета да се показват като страховити експерти, а аз гарантирам, че са пълни идиоти”, каза той. Новите правила според него ще доведат до допълнително свиване на кредитирането, а от там и допълнително забавяне на икономическия растеж.

Според Красен Станчев идеите на управляващите са “искане да се контролира този ресурс”. “Когато депутатите в едно парламентче с плаващи мнозинства приемат подобни безумни решения, е много вярно предположението, че тези депутати ще се опитват да рекетират след това банките”, добави той. Според Станчев банките са започнали процедура за отнемане на жилища срещу по-малко от 1% от кредитополучателите.

Икономистът смята, че мерките в защита на хората, които не могат да плащат заемите си, ще увеличат длъжниците до 20%. Освен това защитата за тях ще е дискриминация към останалите “седем милиона, които не са излъгали банката”, и освен това никой не им гарантира възможността въобще да си купят жилище.

Според Хърсев мерките можело да доведат и до нов взрив на кредитните милионери - например ако собственик на три жилища продаде двете и попадне под защитата на закона за третото.