Тайни изпити за шеф на НАП-а

Парите

25-10-2013, 01:05

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

ДПС с квота да сложат свой човек в данъчното

Пълно информационно затъмнение е наложило Министерството на финансите над конкурса за шеф на Териториалната дирекция на НАП във Варна. Преди десетина дни изтече информация, че шестима се борят за поста. Това бяха бившият общински финансист Димо Стоев и настоящ зам.-кмет на Силистра, изпълняващият в момента длъжността "директор" Тошко Янев, Ради Трушев, Симеон Изворов, Цветан Киров и главният счетоводител на Община Варна Юлия Йорданова – Качкова.

Всички те са преминали отсяването по документи и са били поканени писмено да изложат концепцията си за развитие на данъчната система във Североизточна България, която е в границите на НАП-Варна. Тайна е обаче какво е предложил всеки от тях за по-добра събираемост на задълженията на фирми и граждани към хазната. Според неофициална информация след писменото препитване са останали трима, с които ще бъдат проведени интервюта. Кои са финалистите обаче не знаят дори самите участници. Всеки от тях е бил информиран само за собствения си статут в конкурса. Липсва информация и за това кои са членовете на изпитната комисия и по какви критерии те ще избират бъдещия данъчен No1 на Варна.
Тошко Янев беше фаворит за поста още преди обявяването на конкурса. Зад него стояли и влиятелни хора от ДПС. Именно движението "получило" варненския НАП при разпределение на влиянието върху държавните институции между партньорите в сегашното управление на страната.