По-здрави с помощта на ябълки

Животът

19-10-2013, 20:49

Снимка:

Sxc.hu

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Намаляват възпалителни процеси в организма

Обичате ли ябълки? За някои хора това е най-вкусният плод. Не само вкусни и сочни, ябълките ви помагат да бъдете по-здрави и с добра фигура, пише Az-lenata.bg. Те са чудесна храна, която може да добавяте към закуската от овесените ядки, сладкишите или да консумирате в пресен вид през целия ден.

Какво прави ябълките толкова специални?

Най-напред редовната консумация на този плод може да намали появата на хронични заболявания.

Ябълките са богати на фибри и съдържат малко калории, което ги прави подходящ плод към здравословната диета, която сте избрали да спазвате. Намалявайки общия калориен прием за деня, не само, че не преяждате, но и сваляте излишните килограми.

Съдържат разтворими фибри, което помага да се поддържат нормални нива на холестерола. Според Journal of Functional Foods, консумирането на една ябълка на ден в продължение на четири седмици, може да намали LDL холестерола (лошия холестерол) с 40%.

Според учени, хората, които консумират ябълки намаляват риска от високо кръвно налягане с до 37%. Освен това намаляват възпалителните процеси в организма, повишават имунитета и облекчават неразположенията при артрит.

Ако все още не сте убедени в техните положителни качества и въздействие върху човешкото здраве, ето още няколко добри причини да заобичате ябълките:

Поддържате здрави венци и бели зъби. Консумирането на ябълки стимулира производството на слюнка в устата. Намалява появата на зъбен кариес, намалява нивата на бактерии в устната кухина. Масажира венците, което подобрява кръвообращението и се грижи по естествен начин за белите ви зъби да останат такива.

Могат да намалят риска от появата на болестта на Алцхаймер или да подобрят състоянието на пациенти с тази болест.

Ябълките са богати на фибри. Според изследване хората, които консумират плодове и зеленчуци, съдържащи големи количества фибри, изграждат един вид защита срещу свободните радикали и щетите, които нанасят.

Според учени консумирането на ябълки може да намали риска от рак на панкреаса с 23 на сто. Това се дължи на флавонолите и други важни съединения, които се съдържат в плодовете и по-специално в корите им. Те действат срещу растежа на раковите клетки.

Намаляват нивата на кръвната захар, както и риска от появата на диабет тип 2.

Освен за здравето на сърцето, ябълките се грижат и за това да не се образуват камъни в жлъчката. За да се намали рискът от образуване на камъни в жлъчката, специалистите препоръчват диета, която е богата на фибри.

Благоприятстват дейността на червата, намаляват запека, подуването на корема. Помагат за отделянето на ненужните течности от тялото.

Действат детоксикиращо на черния дроб и намаляват риска от появата на катаракта.