Във Варна няма бежанци

Учители борят ксенофобията с Яворов

Нито един бежанец не е настанен във Варненско, показа проверка на Varnautre.bg по повод появили се слухове, че в града и околните общини вече живеят семейства на избягали от войната в Сирия семейства.

Във варненските училища не са разпределяни деца на бежанци, не сме получили и инструкции или запитване да осигурим обучението на деца от сирийски семейства. Това заяви Венцислава Генова, началник на Регионалния инспекторат по образование. Според нея във Варна и околните села живеят около 20 деца от смесен брак, чиито майка или баща са сирийци. Най-често те са плод на студентска любов от годините на голям брой сирийски студенти по медицина във Варна или деца на работили в сега разкъсваната от гражданска война държава. Всички те ходят на училище според местоживеенето на семейството и са им признати завършените в Сирия класове.

Стихотворението на Пейо Яворов "Заточеници", което задължително се преподава в българските училища, придоби нов смисъл в последните месеци. Изучавано досега като нещо абстрактно, засягащо проблем далечен за съвременните деца, днес то е част от ежедневието на българските деца заради разразилата се криза със сирийските бежанци у нас, споделят учители. Мнозина от тях прибягват до класическите строфи на поета, за да се протипоставят на ксенофобията, която набира скорост по темата с преминалите нашата граница сирийски граждани. Теми като тъга по родината, страданието по загубата на родния дом, добиват нов, по-реален смисъл за учениците в сегашната обстановка.

"В училищата не се събират дарения и не се организират акции в помощ на бежанците, това е работа на БЧК", категорична бе Генова.

Слуховете за акции за задължителна подкрепа на сирийските семейства дошли след писмо на образователното министерство, според което директорите трябвало да изготвят справка за това дали и как е засегната темата за бежанците в тяхното училище.

"Става въпрос за минало време и в никакъв случай за разпореждания да се прави каквото и да било в бъдеще в подкрепа или не на бежанците", опровергава изкуствено създадената истерия Венцислава Генова.