Левицата възстановява демокрацията с връщане на пушенето в заведенията

Новините

18-10-2013, 06:37

Снимка:

Юлиян Савчев

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

БСП извади старите аргументи на хотелиери и ресторантьори за икономическия ефект от забраната

Лобистите за връщането на пушенето на закрито извадиха абсурдни аргументи в защита на промените в Закона за здравето, пише в. "Сега". Целта на поправките е българите "да живеят в една демократична държава и да се чувстват граждани на нещо, което те решават с гласовете си и с избора си", обясни депутатът от БСП Спас Панчев. Той е основен инициатор на проекта за изменения. Текстът бе внесен в деловодството на НС онзи ден. Другият мотив на Панчев е, че забраната за пушене в заведения създава предпоставки за корупция и изобщо не се изпълнява. По-богатите ресторантьори си плащали, за да не се правят проверки. А наказания отнасяли малките заведения, които и без това страдали най-много от забраната, тъй като се стараят да я спазват и губят клиенти. Освен това никой не е проучил въпроса кои са повече - пушачите или непушачите, и колко от гражданите на републиката искат либерализация на сегашните правила.

Според мотивите на вносителите отказът от цигарен дим на закрито от 1 юни 2012 г. е поставило ресторантьорския и хотелиерския бранш в изключително трудно финансово положение. Цитират се и данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, че вследствие на тежката икономическа криза и пълната забрана за тютюнопушене бизнесът отбелязва спад в оборота, особено през зимните месеци, между 50 и 70% в зависимост от големината на населеното място. Редица заведения или прекратявали дейността си, или били принудени да сведат до минимум броя на работниците си, за да правят икономии. Вносителите напомнят, че в редица държави от ЕС се допуска тютюнопушене на обществени места при стриктно спазване на определени изисквания.

Засега нещата в парламента са на кантар. ГЕРБ, която въведе пълната забрана, ще е против нейната отмяна. "Атака", която преди време също внесе подобна поправка, най-вероятно ще подкрепи либерализацията. А депутатите от БСП и ДПС не са единни по темата. Президентът Росен Плевнелиев пък се закани да наложи вето, ако промяната стане факт. Така НС ще трябва да събере поне 121 гласа, за да преодолее ветото.

Шефът на здравната комисия Нигяр Джафер от ДПС обяви, че няма да подкрепи либерализацията и позицията й е чисто професионална. Според Джафер проектът ще бъде отхвърлен, макар че никой не може да прогнозира с точност какво ще се случи. Тя смята, че в БСП има 30-ина депутати, които няма да подкрепят отпадането на забраната. Лидерът на ДПС Лютви Местан също заяви, че ще гласува за забраната и допълни, че ПГ няма да излезе с решение по въпроса, което да е задължително за всички народни представители. Според Местан здравето има предимство пред икономическите съображения.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова, сега депутат от ГЕРБ, обвини БСП в лобизъм. Тя смята, че наследничката й в министерското кресло Таня Андреева би трябвало да подаде оставка, ако режимът за пушенето в заведенията бъде либерализиран, тъй като се обяви против промяната.