Съветът заседава спешно заради новите автобуси

Животът

17-10-2013, 18:21

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Кметът поиска извънредна сесия след двумесечна битка с министерството на финансите

Новите автобуси за градския транспорт на Варна ще бъдат тема на извънредна сесия на Общинския съвет в понеделник. На нея ще бъдат обсъдени и гласувани параметрите на договора за обществен превоз, който е задължително изискване към Проекта за интегриран градски транспорт. Именно съгласуването на текста с министерството на финансите и управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" забавиха през последните два месеца подписването на договора за доставка на 70 нови автобуса за варненския градски транспорт. Кметът Иван Портних три пъти разговаря с премиера Пламен Орешарски за забавянето преди съгласувателното писмо да стане факт. След като договорът бъде одобрен и от Общинския съвет община Варна като бенефициент ще подпише доставката с полската фирма Соларис, спечелила обществената поръчка. Срокът за различните позиции в поръчката - съчленени автобуси, рейсове на дизел и на природен газ, е между 70 и 102 дни.

Покупката на нови автобуси е само част от Проекта за интегриран градски транспорт, който е на обща стойност 115 милиона. Варна ще получи близо 47 млн. евро (93 млн. лева) безвъзмездно по оперативната програма за регионално развитие. 11 983 968.45 евро е съфинансирането от община Варна.
Проектът предвижда още автоматизирана билетна система, предимство на превозните средства за масовия градски обществен транспорт на кръстовищата, система за информация на пътниците в реално време. С парите ще бъде изгражден център за управление на масов градски обществен транспорт, ще се изгради бърза автобусна лента от "Владиславово" до Почивка и велоалея от края на сегашната до най-западните квартали. Дейностите включват още подобрения на три крайни спирки, подобрения на производствено-техническата база, както и мерки за достъпност и подобряване на статичната информация на спирките на МГОТ.
В понеделник кметът на Варна подписа договор за 12-годишен заем от 7,9 милиона евро с Европейската банка за възстановяване и развитие (3% лихва, 3 години гратисен период), които са за съфинансирането.

Освен това общината ще получи и грант от 350 хил. евро от банката за анализ и изработване на нова транспортна схема на Варна, в това число и на схема за паркиране и синя зона в центъра.

В дневния ред на тематичната сесия в понеделник е включено и проекто решение за рехабилтацията на пътните участъци Девня - Повеляново - Варна и Варна - Белослав - Разделна - Падина - Дългопол.