32% от шофьорите във Варна признават, че карат пили

Мисия Варна

17-10-2013, 12:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненци ще могат да изпробват т.нар. "алкохолни" очила, които симулират наличието на различна концентрация на алкохол в кръвта.

Близо 32 % от шофьорите във Варна признават, че са се качвали зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция ЕСТАТ, направено в рамките на кампанията "Алкохолът е лош шофьор". В същото време 77 % от жителите на морската столица смятат, че алкохолът е една от основните причини за катастрофи в България.

Близо 61 % от анкетираните заявяват, че не трябва да бъде разрешено шофирането след употреба на каквото и да е количество алкохол, а три от пет от шофьорите във Варна не знаят какви са наказанията за шофиране в нетрезво състояние.

Инициативата "Алкохолът е лош шофьор" ще се проведе във Варна на 19 и 20 октомври от 12 до 16 часа в Мол Варна. В рамките на кампанията жителите на града ще могат да изпробват т.нар. "алкохолни" очила, които симулират наличието на различна концентрация на алкохол в кръвта. Варненци ще могат да се включат в интерактивните игри, организирани от промо екипите на кампанията, като управляват мини кола с дистанционно управление, направят кратка обиколка, возейки се с "алкохолните" очила в автомобил или отговорят на някое от другите предизвикателства на промо екипите.

Целта на активностите, част от кампанията, е да дадат възможност на всеки участник в инициативата да разбере как съответното количество алкохол променя реакциите му и го прави неспособен да шофира и да извършва множество рутинни действия.Всички пълнолетни участници в интерактивните игри ще имат възможност да се включат в томбола за спечелване на скутер Peugeot, след като отговорят правилно на няколко лесни въпроса, тестващи знанията, които са придобили по време на кампанията.

Тази година "Алкохолът е лош шофьор" се провежда с подкрепата на Министерството на вътрешните работи, Посолството на Кралство Белгия у нас, Съюза на българските автомобилисти, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасност на движение по пътищата и Българския червен кръст.