Затъмнение украсява нощното небе на 18-ти октомври

Две седмици по-късно, на 3 ноември ще има пръстеновидно Слънчево затъмнение

Есента е пълна с изненади, богати цветове и природни картини. Две затъмнения ще можем да наблюдаваме през октомври и ноември. Още през тази седмица на 18 октомври ще видим полу-сенчесто затъмнение на Луната. При него, в долната част на луната ще се появи сянка с червеникав отенък. То ще започне в 22,48ч. и ще може да се наблюдава на територията на цялата страна до 2,53 ч. на 19 октомври.

Две седмици по-късно, на 3 ноември ще има пръстеновидно Слънчево затъмнение. То е особено зрелищно, тъй като дискът на Луната преминава през този на Слънцето по такъв начин, че двете заедно образуват ярък пръстен с ореол в небето. Затъмнението ще започне над Мексиканския залив и Бразилия, ще премине през Атлантическия океан и ще завърши над Африка, Средиземно море и Арабския полуостров. Ще може да бъде наблюдавано и в най-южните части на България, около 15,35ч.

Астролозите твърдят, че затъмненията са предвестници на природни аномалии, социални и политически бури, и имат разрушителен ефект върху емоциите и психиката. Но пък зрелището си струва някоя и друга безсънна нощ!