Крият истината за бежанската вълна, обяви Иван Костов

Животът

15-10-2013, 20:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Има масирана кампания на информационно затъмнение през медиите според експремиера

Ден, след като анонсира университетския си проект„Лаборатория за анализ на риска", Иван Костов направи във Фейсбук кратък, но остър коментар по бежанската криза у нас.

По думите на бившия премиер и екслидер на ДСБ, от прегледа на вторичните източници личи, че се провежда една масирана кампания на информационно затъмнение през медиите.

Умишлено се насажда идеята, че сирийците, които преминават на територията на нашата страна са бежанци, като всъщност става въпрос за нелегални и икономически имигранти.

"Контролирано ли е влизането на сирийски бежанци в страната ни?", пита Костов.

Междувременно за последните 24 часа ( от 6 часа вчера сутринта до тази сутрин) на българо-турската граница служители на ГД „Гранична полиция" са заловили 194 души.

От тях 84 са сирийски граждани.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3740 лица. Той е надхвърлен със 139 места.

От агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила.

Основен проблем в работата РДГП - Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците.

Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Министерството на здравеопазването започна и имунизацията на децата-бежанци на възраст до 15 години.

Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще окаже експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила.

Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна./News.bg/