"Медузите" докараха на Гуцанов 40 000 евро

Крими

15-10-2013, 15:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съдът в Страсбург осъди държавата заради ареста на Гуцанов

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов осъди държавата в Страсбург. Българската държава ще заплати 40 000 евро обезщетение за неимуществени вреди на семейството на Гуцанов за терора, упражнен при задържането му, показното унижение, нарушаването на презумпцията за невиновност от страна на представители на полицията и прокуратурата, както и потвърждаването на всички тези действия от съда без каквито и да е мотиви.

Това става ясно от решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ ) в Страсбург по делото "Гуцанови срещу България". Решението е излязло днес сутринта, а съдиите в Страсбург са приели всички аргументи на защитата на Гуцанов.Отделно ЕСПЧ присъжда и 4000 евро за разходи и разноски по това дело, съобщава "Правен свят"

Магистратите признават, че е нарушен член 3-ти от Европейската конвенция за защита правата на човека, която забранява "нечовешкото и унизително отношение". Задържането и домашният арест пък международните съдии тълкуват като нарушение на член 5-ти от същата конвенция, отнасящ се за правото на свобода и сигурност на гражданите.

Преди 3 години и половина Гуцанов бе арестуван в акция "Медузите" по подозрения за източване на общинското предприятие "Градски транспорт". Операцията бе обявена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. По това време настоящият червен депутат бе председател на Общинския съвет във Варна. Престоят на Гуцанов в килията продължи 2 месеца, а после бе последван от домашен арест.