Микроби против затлъстяване

Животът

15-10-2013, 11:50

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Учени са открили вид чревни бактерии, които при подходяща диета могат да ни помогнат да се отървем от излишните килограми и да нормализираме обмяната на веществата

Много хора мечтаят да отслабнат без усилия само с едно вълшебно хапче. Възможно е в недалечното бъдеще желанието им да бъде изпълнено. Става дума за капсула с микроорганизми, чието действие обаче зависи от правилното хранене.

Специалисти от Медицинския център на Вашингтонския университет заедно с техни колеги от други американски изследователски центрове са извлекли от чревната микрофлора на слаби хора бактерии, които при определена диета спират затлъстяването и нормализират метаболизма, пише gazeta.ru.

Учените отдавна са доказали, че структурата на чревната микро флора влияе на напълняването, макар че сведенията в тази област са твърде противоречиви. Освен това се знае, че продуктите, богати на целулоза, каквито са плодовете и зеленчуците, допринасят за многообразието от "полезни" бактерии в червата. В публикация в списанието Science американските специалисти са идентифицирали тези бактерии и са доказали, че чревната микрофлора на слабия човек може да направи стройна фигурата на всеки, който иска да се освободи от излишните килограми.

Влиянието на чревната флора върху метаболизма е удобно за изучаване при близнаци с различно телосложение. В този случай разликата в обменните процеси не се обуславя от генетични причини, а от външни фактори, в това число от хранителните навици и от състава на чревните бактерии. Учените анализирали данните от 1539 женски близнаци от 21 до 32 години и открили сред тях 4 двойки, при които близнаците значително се различават по отношение на теглото. От осем жени са взети проби от чревната микрофлора и са вкарани чрез стомашна сонда на възрастни мишки без собствени бактерии.

За подобни експерименти безмикробните опитни животни се отглеждат в стерилни условия. Гризачите живеели отделно един от друг и се хранели със стандартна храна за мишки с ограничено съдържание на мазнини (4%) и повишено съдържание на целулоза.

Мишките, на които били поставени микроорганизми от пълни хора, бързо увеличавали теглото си, а тези с микрофлора на слаби хора запазили обичайната маса на тялото и не напълнявали.

В микрофлората на стройните опитни животни (и на хората) голям е делът на представителите на семейство Bacteroidetes. Тези бактерии, попадайки в червата на затлъстелите мишки, заемат там определена ниша и влияят на метаболизма на животните, което води до отслабването им.
По време на съжителството на двата вида мишки резултатът е следният: гризачите с по-голямо тегло, получаващи здравословна храна, намаляват теглото си. В червата на затлъстелите гризачи, получаващи обогатена с мазнини храна, Bacteroidetes не се прихващат, бактериите не се предават от слабите мишки на затлъстелите и те не отслабват.

Сега може да се идентифицират всички бактерии, да се провери влиянието им върху обмяната на веществата и взаимодействието с други видове чревна микрофлора при различни условия. Възможно е в скоро време да се появи бактериален препарат, който ще помага за нормализирането на метаболизма и ще ни избави от излишните килограми. Но само ако се храним здравословно.