Кметът: Енергото да внимава със сметките

Мисия Варна

14-10-2013, 14:43

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стената на безсмъртните българи

Общината се отказва от Енерго-Про, ще пести милиони

Иван Портних бил притеснен от рокади в Енерго-про

Енерго-про - дружеството, което доставя еленергия на варенци, трябва да бъде особено внимателно при отчитането на смеките и много по-комуникативно. Това заяви днес кметът Иван Портних, който изрази безпокойството си от въвеждането на нова система за отчитане на потребената енергия. Досега това ставало с помощта на външни фирми. В момента Енерго-про започнало реорганизация, в следствие на която само негови служители ще засичат електромерите. Нека от дружеството бъдат особено внимателни с въвеждането на новата система, за да няма в пъти увеличени сметки, предупреди кметът. Според него дружеството не трябва да допуска заради реорганизацията да бъде отчетен по-голям период от обичайния и сметките да се окажат по-високи. "Вътрешните промени в Енерго-про не трябва да е за сметка на гражданите", предупреди Иван Портних.

Той потвърди намерението си Община Варна да излезе на свободния пазар на еленергия. При сметки за общинските сгради и градското осветление от 5 млн. лева годишно с нов доставчик ще бъдат спестени поне 1 млн. лева. Този икономически ефект оправдавал всички рискове, за които предупреждавали от Енерго-про при евентуално прекратяване на договора с тях. Иван Портних изказа надежда, че дружеството няма да бави документите, нужни за стартиране на процедурата.
Ново осветление е монтирано в началото на Аспаруховия мост, за да може стената с портретите на великите българи да се вижда и вечер, съобщи още кметът. "Благодаря на младите художници за инициативата и изпълнението, надявам се те да довършват работата си, защото по стената има още много свободно място", каза Портних.