"Тихият крадец" остеопорозата "удря" над 200 млн. жени в света

Животът

14-10-2013, 12:06

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Отбелязват световния ден на заболяването с лекция на проф. д-р Лидия Коева на 15 октомври

Лекция на световнопризнатия специалист проф. д-р Лидия Коева, д.м.н., на тема: „Болест ли е остеопорозата?” ще се проведе на 15 октомври в зала Пленарна на Община Варна по повод Световния ден за борба с нея – 20 октомври. Организатори са Инер Уил Клуб Варна – Марина с президент г-жа Димитричка Филипова, Асоциация „Да съхраним жената” и с помощта на Община Варна.

 

Професор Коева ще даде отговор на въпросите кои са причинителите на заболяването – полът, възрастта, расата, фамилната обремененост, тютюнопушенето, алкохолът, структурата на тялото, естрогените, медикаментите, калцият, физическата активност, хранителните нарушения, депресията? Защо и как се е превърнала в сериозен здравен, социален и икономически проблем? Защо я наричат „тихият крадец”? Как да го хванем?

 

Значимостта на заболяването е категоричен факт – над 200 милиона жени в света страдат от остеопороза;, всяка пета жена над 50 години има остеопороза; всяка трета жена над 50 години вероятно ще преживее остеопорозна фрактура до края на живота си; 29% от фрактурите са при мъже; в Европа предпологаемата честота на бедрените фрактури е 620 000 годишно при жени и мъже над 50 години; това е 38% от общия брой в света; в България над 16% от жените над  50 години имат остеопороза, а над 46% - остеопения /първата стъпка към остеопорозата/; рискът от смърт от бедрена фрактура е съизмерим с този от рак на гърдата.

Неслучайно на остеопорозата /най-общо, заболяване, при което костите стават чупливи и дори леко натоварване може да бъде фатално/ е посветен Световен ден за борба с нея – 20 октомври. Входът е свободен за всички. Начало – 18,30 часа.