Учредяват обществен съвет за изграждането на Съдебна палата във Варна

Мисия Варна

12-10-2013, 14:36

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

През последните години магистратите и съдебната администрация работят при изключително тежки материални условия в 5 различни сгради

Обществен съвет в подкрепа на изграждането на Съдебна палата ще бъде учреден във Варна. Срещата ще се състои на 17 октомври от 11 часа в Окръжния съд. Близо 80 годишна е историята на Министерството на правосъдието и на местната власт във Варна да намерят място и средства, за да построят Съдебна палата в града. Един стратегически по своята социална и обществена роля обект, който ще събере на едно място и ще създаде условия за работа на всички съдебни институции - съдилища, прокуратури и съдебна охрана.
Във Варна - вторият по натовареност съдебен район в страната има общо 9 съдилища и прокуратури, в които работят повече от 1000 съдии, прокурори, съдебни служители.
През последните години магистратите и съдебната администрация работят при изключително тежки материални условия в пет различни сгради, пригодени за работа на институциите и разположени в различни части на Варна. Шести терен обитават служителите на Съдебна охрана. Нарушават се стандарти за работа на този род институции. Магистратите работят по трима и четирима в кабинет. Администрацията обитава канцеларии, в които са по шест, седем и повече служители, в това число и в усвоени от коридори и мазета пространства.
 
В три съдебни зали правораздава Варненският окръжен съд и само в една зала Апелативният съд. Бремето на тежките материални условия понасят не само работещите в съдебната система, но адвокатите, гражданите-потребители на съдебно-административни услуги и гостите на Варна. Всички те губят време, пари и усилия, за да решават проблемите си, в която и да е от институциите на съдебната власт в морската столица.
Поканата за срещата за учредяването на обществения съвет е адресирана до Апелативна, Окръжна, Военно окръжна и Районна прокуратура, както и до Военен, Районен и Административен съд. Срещата се инициира от председателя на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян и административния ръководител на Апелативния съд Мара Христова – Христанова.