Пробутват стари банкноти на чужди моряци на пристанище Варна

Крими

08-10-2013, 14:29

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Групата обикаляла пристанището и предлагала обмен на пари

Организирана група мами чуждестранните моряци, които посещават Пристанище Варна. Няколко мъже обикалят порталите на порта в търсене на жертви. Групата предлага обмен на пари, но това, което получават излъганите моряци, са безполезни хартии.

Вчера сигнал до Maritime.bgизпратиха моряци от кораба "ELPIDA S", плаващ под флага на Гърция, който товари царевица за Западна Европа. Четирима филипинци от екипажа решили да разгледат града. На излизане от пристанището ги спрял мъж, който по думите им първоначално ги попитал дали имат нужда от такси. Любезните филипинци му отказали и го попитали накъде е центърът на града. Мъжът ги насочил, но преди да се разделят им предложил обмен на пари. Срещу 100 долара мъжете получили три фалшиви банкноти от по 50 стари лева. При вида на хартията моряците се усъмнили, но вече било късно. Мъжът отдавна бил обърнал гръб и потеглил. Филипинците разказаха, че заедно с мъжа, но на разстояние, стояли още трима души. "Такова нещо никъде не ми се е случвало, това говори много лошо за Варна", каза с огорчение единият моряк. Въпреки случката мъжете вкупом коментираха, че са харесали града.

Специалист от МВР коментира, че не е възможно подобна група да работи без знанието на вътрешен човек от пристанището или Гранична полиция. “Групата със сигурност има помагачи вътре. Когато дойде чуждестранен кораб със сигурност групата получава информация и се подготвя за удар“, коментира спецът.

Това е втори подобен случай на измама с моряци в района на Пристанище Варна за по-малко от седмица. При предишния удар групата прибрала 200 долара. Подобни измами се въртят и в района на Пристанище Бургас.“В други страни при влизане в пристанището на борда получаваме брошури с местните забележителности, полезни контакти – например телефони на полицията, пристанището, морска администрация и други. В тези брошури има и вида на местната валута, описана с текст и снимки“, коментира един от изгорелите филипинци.