"Полет до Марс" в седмицата на Космоса

Мисия Варна

05-10-2013, 13:53

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Световната седмица на Космоса е. Тази година тя е посветена на Марс - най-изучаваната планета в Слънчевата система.

"Полет до Марс" - виртуално състезание за конструиране, изстрелване и кацане на Марс на космически кораб ще се проведе 9 октомври от 16:00 часа. Мястото е в зала"Лекционна" на Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Н. Коперник“. Участници ще бъдат ученици от 5 до 12 клас. 
В понеделник кръжочници ще се включат в Космическо моделиране - сглобяване на модели и макети на планети и космически кораби.
За пореден път се провежда Световната седмица на Космоса. Тази година тя е посветена на Марс - най-изучаваната планета в Слънчевата система. Mars Curiosity (2011/12) - най-големият ровър, доставян някога на друга планета, всеки ден открива нови, интригуващи детайли за червения Марс. През 2018 г. за пръв път хора ще имат шанс да видят планетата отблизо в рамките на мисия, планирана от американския мултимилионер и първи космически турист Деннис Тито. В същото време няколко организации работят върху първата пилотирана мисия до Марс, с кацане на планетата, която най-вероятно ще бъде реализирана през следващите 20 години.
Налице са достатъчно основания да погледнем отблизо изследванията на Марс. Идеята на тазгодишната WSW е да покаже, че изучавайки Марс ние всъщност можем да научим много и за Земята. Марс ни дава възможност да погледнем по-задълбочено на въпроса "В какъв свят искаме да живеем? Как можем да използваме ограничените ресурси на планетата за изграждане на нова цивилизация, без да изчерпваме тези ресурси? Как може да се създаде среда, която поддържа човешкия живот, без да се разрушават критичните елементи, необходими за поддържането на други планетарни процеси?" Изводи, които можем да приложим на други планети, но най-вече и на нашия космически дом - Земята!
Закриването на седмицата на Космоса с викторина и забавни игри за Космоса ще бъде отново в зала"Лекционна", на 11 октомври от 19 часа. Участници ще бъдат ученици от 5 до 12 клас.