Искат задължителна кастрация на всички домашни любимци

Животът

05-10-2013, 11:41

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Настояват и за зоополиция

Гражданска петиция за промяна на всички нормативни документи свързани с овладяване популацията на бездомните кучета в България се завъртя в интернет. За четирите дни от както е създадена има 767 подписа и многобройни коментари. Петицията е до президента, председателя на Народното събрание, омбудсмана, министър-председателя, партии и политици.
Авторите й заявяват, че са наясно, че проблемът с бездомните кучета не е регионален, а национален. И че няма как да бъде решен с действията на една или друга община.
„На всички вече е ясно, че проблемът е следствие от безотговорното отглеждане и развъждане на домашните животни – кучета и котки. На всички вече е ясно, че проблемът няма да бъде решен без контролиращ орган, който да има всички права за строг контрол при спазването от граждани и институции на всички закони и наредби касаещи животните– зоополиция“, пише в петицията.
Предложенията са три:
- Приемане на Национална програма за овладяване на популацията при бездомните кучета.
- Задължителна кастрация на всички домашни любимци – кучета и котки. Изключение само за животните отглеждани с развъдна цел , но да бъде обвързано с заплащането на високи такси задължителни за тази дейност.
- Създаване на контролиращ орган – зоополиция.
„Без своевременното въвеждане на тези три мерки, бездомните кучета и котки ще продължават безконтролно да увеличават популацията си по улиците на България. Ще има и нахапани хора, ще има и убивани по най жесток начин животни. Ще продължим да се въртим в омагьосан кръг от който излизане няма. Ще страдат и хората обичащи животните и тези който не ги обичат и самите животни. Проблемът е човешки, проблемът е национален, проблемът е етичен и не на последно място – проблем на национална култура. Докато собствениците на домашни животни не бъдат законово натоварени с отговорността за своите животни, ще има последици за всички, защото отговорността е обща. Нека не чакаме повече. Нека решаването на безкрайно болезнения проблем с бездомните животни не се превръща в сага без край“, се посочва в документа.
Инициаторите съзнават и, че ще има много противници на тези мерки. Особено на задължителната кастрация на домашните животни. „Трябва силна човешка отговорност, силна гражданска воля, за да бъде приети от политиците и осъществени от тях необходимите законови промени, защото иначе нещата няма да се случат. Ще заприличаме на Румъния и други държави в които се отнасят варварски с животните действайки по сталински /има куче - има проблем,няма куче – няма проблем/. Във всички държави, които нямат проблема „бездомно куче" в законодателството им има такива задължения и изпълнението им се съблюдава най строго. Въвеждането им ще ни приближи до понятието нормална държава“, обобщават създателите на петицията.