Варна с музей на Луи дьо Фюнес?

Мисия Варна

04-10-2013, 12:14

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Местен професор се мъчи да реализира идеята

За създаването на музей във Варна на знаменития френски комедиен актьор Луи дьо Фюнес е подел борба местен професор, научи Varnautre.bg. В комисията по култура към местния парламент постъпи писмо от проф. Юлиян Кирилов, с което се иска подкрепа за реализацията на проекта. В докладната си, професорът описва музея като съвместна културна инициатива в рамките на ЕС, която би помогнала и за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата. 

По думите на проф. Кирилов, идеята му е получила подкрепа от "Алианс Франсез" и френското правителство. Такава обаче всъщност няма.

"Професорът се среща два пъти с Стефани дьо Мортие, която е аташе по сътрудничество по френски език към Френския институт. С нея все още са в процес на разговори и не може да се говори, че има някаква официална подкрепа на идеята", коментира пред Vаrnutre.bg Милена Ангелова от "Алианс Франсез". По думите й, институцията, която тя представлява също не е давала официална подкрепа за реализацията на въпросния музей на варненска земя, защото по-скоро е била свръзка на професора с аташето. 

Предстои докладната на проф. Кирилов да бъде разгледана в комисията по култура, където ще стане ясно доколко сериозна е идеята Варна да има музей на Луи дьо Фюнес.