Мислят мерки срещу пиянството на британските туристи

Туризъм

04-10-2013, 08:11

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Още по Темата:

Светият Синод става консултант в туризма

Филмът на ВВС не излагал България, а английските туристи, които са заснети, смята ресорният зам.-министър

Ресторантьорите с помощта на държавата обмислят мерки за спиране на "проблемите" с британците в морските курорти. Те са само 5% от всички летовници и другите не създавали проблеми, съобщи председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Реакцията е по повод филма на Би Би Си "Пиячка, претъпкани барове и България", която показва британци, идващи на алкохолен туризъм в Слънчев бряг.

"Филмът не излага България, а английските туристи, които са заснети", коментира заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той уточни, че в страната ни пристигат гости от над 40 държави и с никои от останалите няма подобни проблеми.

На същата позиция застана и Благой Рагин, според когото английските младежи са около 5 на сто от всички летовници и само с тях има такива проблеми. Той уточни, че ще се търсят варианти за спиране на проблемите с гостите от Острова.По думите му добре би било например в туристическите ни комплекси да няма свободна продажба на алкохол в супермаркетите."

По темата за националния бранд Ботев съобщи, че конкурсът за създаването му е бил "много интересен". Зам.-министърът щял да направи всичко необходимо, за да получи пълна информация от фирмата, спечелила конкурса. Темата предизвика критики, тъй като се оказа, че логото е почти идентично с това на Киргистан.

Ботев уточни, че е сезирал правната дирекция в министерството, за да се търси път за прекратяване на действието на договора с нея, както и вариант тя да възстанови взетата за изработката на бранда сума.

Заместник-министър Ботев и председателят на БХРА Благой Рагин участваха в Шестия черноморски туристически форум, който бе открит във Варна. Срещата е посветена на възможностите за развитието на екотуризма в България.