Уличното изкуство влезе във варненските подлези

Животът

03-10-2013, 10:11

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Художниците искат да покажат, че графитите и стенописите не са вандализъм и могат да бъдат красиви

Подлезът до базар "Левски" вече е изцяло променен. Това е първият обект, който стана част от проекта "Ползата от подлеза", финансиран от програма "Младежки дейности" на община Варна.

През октомври предстои да бъдат изрисувани стените и на друг подлез, който ще бъде определен от общината. Инициативата е част от кандидатурата на града за Европейска младежка столица през 2016 година. Проектът има за цел да подобри градската среда чрез младежко участие, правейки я по-приятна с помощта на уличното изкуство.

В рамките на проекта на сдружение "ИДЕА" се включиха над 30 младежи, художници и доброволци. Идеите за начина, по който да изглежда подлеза, както и цялостното изпълнение, са на ученици и студенти.

Реализацията на проекта отне над 60 часа рисуване, много усилия и 10 предварителни срещи на екипа."ИДЕА" иска да покаже, че уличното изкуство може да допълва градската среда по ненатрапчив начин и да докаже на обществото, че графитите и стенописите не са вандализъм и могат да бъдат красиви и вдъхновяващи.