Болници плащат редовно данъци, други са богопомазани

Животът

02-10-2013, 21:40

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Съветници възроптаха срещу механизмите за разпределяне на пари от бюджета

Унизително решение трябваше да вземат днес съветниците от комисията по здравеопазване към Общинския съвет. Управителят на АГ болницата д-р Радослав Минков поиска пари за ремонт на покрива на лечебното заведение. За да не тежи на бюджета обаче той предложи да покрие кърпежите с парите, които са предвидени за закупуване на система за сгъстен въздух и дефибрилатор - общо 18 000 лева. Съветниците трябваше да гласуват промяната в предназначението на парите, заложени в бюджет 2013 г. Д-р Минков обясни, че ремонтът ще струва 25 000 лева. За последно покривът е бил кърпен преди 10 години, но тогава за него за похарчени 42 000 лева за 1400 квадратни метра. Според Минков истинската площ е 650 квадратни метра, а препокриването им е наложително, тъй като течовете рушат помещенията - общинска собственост, под тях. 
Унизителната ситуация ядоса някои от съветниците, които възроптаха срещу това, че в началото на годината са харчени пари за "какви ли не глупости", а сега се налага болница да се отказва от важна за нея апаратура, за да покрива ремонти. "Положението в АГ-болницата не е толкова сериозно, има буквално рушащи се здравни заведения като поликлиниките във Владиславово и в Аспарухово и те ще бъдат ремонтирани с пари от приходите от приватизация", контрираха чиновници от администрацията и посъветваха д-р Минков да ползва за покрива парите от печалбата за 2012 г., която общинският съвет великодушно бил предоставил на дружеството. "Работим с 5 екипа, имаме 250 души персонал, което е минимумът за болница като нашата, парите, които получаваме по клинични пътеки - 250 000 лева, отиват само за заплати. Всичко друго - ток, вода, отопление, покриваме от платени услуги, които формират тази печалба", контрира предложението гинекологът.
На унизителния диалог реагира общинският съветник Ивайло Бояджиев: "Не забравяйте, че АГ-болница редовно и в срок плаща всичките си задължения към общинския бюджет като данък сгради и такса смет. За сметка на това други общински дружества безнаказано дължат от години стотици хиляди на хазната", заяви той, визирайки сумата от над 400 000 лева, които Дворецът на културата и спорта ЕАД е пропуснала да плати за данъци и такса смет.
В крайна сметка съветниците решиха да поискат становище на правната дирекция в общината за промяната в бюджета и кметът на града да заложи ремонта на АГ-то в актуализацията на бюджета за 2013 г.