Окончателно от Върховния съд: Иван Портних е кмет на Варна

Мисия Варна

30-09-2013, 16:57

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

Тричленен състав на Върховния административен потвърди решението на Общинската избирателна комисия, че Иван Портних е легитимно избран за кмет на Варна след проведения балотаж.

Окончателното решение идва след като опонентът на Портних -  Христо Бозов поиска с жалба до съда касиране на изборите. След като Административния съд потвърди, решението на Избирателната комисия, Бозов обжалва пред Върховен съд. Според него първоинстанционният съд е взел необосновано решение, което е постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила. 

"Действията на съда не са ограничили правото на ефективна защита на жалбоподателя. Видно от протоколите на проведените съдебни заседания, неоспорени по надлежния ред, съдът е спазил принципа за равнопоставеност на страните и им е съдействал в еднаква степен за изясняване на спорните обстоятелства, като съобразил, че доказателствата следва да бъдат допустими и относими към предмета на спора", пише в мотивите на ВАС.

Съдът е приел и за недоказано, оспорването на протоколите на СИК от четиринадесет секции с твърдения за извършени поправки. 

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.