Погребаха Иван в полицейска униформа

Крими

30-09-2013, 07:00

Автор:

Стандарт

Всичко от Автора

Имал прекрасно семейство, не го мъчели никакви дългове, нямал мотив да посегне на живота си.

"Тате, сбогом! Тате, кой те измъчи така?", плачеше над ковчега на баща си 10-годишният Петьо. Той остава сирак след смъртта на 42-годишния Иван Градешлиев, който - според официалната информация на ОДП и Варненската районна прокуратура, опрял служебния пистолет "Макаров" в дясното си слепоочие и натиснал спусъка,пише Стандарт.

Тежкият инцидент със служителя на реда от автопатрула на РПУ-Златни пясъци стана в четвъртък около 22.30 ч, като сигналът за намереното му мъртво тяло на пейка до полицейското управление в курорта беше подаден около половин час по-късно. Кое е подтикнало един от най-добрите полицаи с 20 г. стаж към фаталното решение - остава пълна мистерия. Близките му не вярват, че Иван се е самоубил. Имал прекрасно семейство, не го мъчели никакви дългове, нямал мотив да посегне на живота си. Аутопсията показа, че приживе не е страдал от никакво заболяване или тежка болест, която да го подтикне към вземане на фаталното решение.

В деня, когато беше намерен мъртъв, Иван е разговарял по телефона с по-голямата си сестра. На другия ден е трябвало да води майка си на лекар. "Беше супер отговорен в работата си и към семейството си", твърдят роднините. Полицаят е от известен добруджански род от каварненското село Българево. На погребението му в късния следобед в събота на гробищата в село Тополи гъмжеше от коли с толбухинска регистрация. В последния му път към отвъдното и в преклонение към него се изсипа почти цялата полиция от Варна. Ченгетата бяха като в шок от внезапната му смърт, не обелиха дума, но плакаха за колегата си. Обреден ритуал нямаше, а само опело от свещеник. Положиха го със зимната полицейска униформа - шапка и дебело яке. На съпругата му Петя няколко пъти й прилоша край ковчега, а най-сърцераздирателно се прощаваше с татко си малкият Петьо.

И след погребението роднините продължаваха да твърдят, че Иван не се е самоубил. Според тях има нещо гнило, а по ключовете и химикала му видели следи от кръв. "Не сме длъжни да информираме за самоубийството на полицая, но го правим, за да няма спекулации, както със смъртта на Варненския и Великопреславския митрополит Кирил", отсече шефът на ОДП Чавдар Нанков.