Велопоход разхожда из старините във Варненско

Туризъм

28-09-2013, 10:50

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Инициативна група от 4 души мотивира и подготвя голям брой младежи за активна дейност на открито, чрез методите на неформалното обучение, велотуризъм и масов велоспорт

Над 40 варненци излизат на велопоход организира Велоклуб "Устрем" този уикенд. Целта е да се посетят част от забележителностите в изключително красивия и богат на културно-исторически обекти район на Провадия и най-вече скалните манастири.

Обектите планирани за посещение са следните: Провадия, скален манастир Шашкъните, Голямата канара, скална килия Св. Георги, скален манастир Градище, крепост Овеч, най-стария град на Европа (солницата в Провадия), антична крепост и скална обител в местността Канарата, с. Рояк, Рояшки скални манастири (едни от най-големите в България), Мухалийско кале и скален манастир в местността Тъпаните, скален феномен „Пробит камък”, крепост Голямото Було и Голям Невшански манастир, град Каспичан.

Велопоходът започна днес в 9 часа и ще продължи утре до 20:30 ч. Началната точка е жп гарата във Варна. 

За младежите под 30 годишна възраст разходите ще бъдат покрити, като част от проекта "Живей активно, опознай, общувай" на Велоклуб "УСТРЕМ". Той е финансиран от Националния център за европейски младежки програми и инициативи по програма "Младежта в действие" на ЕК.

Темата на проекта е осмисляне на свободното време на младите хора, образование чрез спорт и дейности на открито и здравословен начин на живот на младежите.

Целта на инициативната група от 4 души е да мотивират и подготвят голям брой младежи за активна дейност на открито, чрез методите на неформалното обучение, велотуризъм и масов велоспорт. Да повишат тяхната еко култура, както и да възпитат толерантност чрез посещение и запознаване с местните културно-етнически общности по маршрутите на походите,

Проектът включва подготвителни срещи и обучения, многодневни велопоходи в Източна и Централна България, еднодневни излети около Варна, обновяване на веломаркировката по веломаршрут Варна - Аладжа манастир и дейности по популяризиране, приключване и отчитане. По време на походите ще се проведат практически обучения по техники на колоезденето чрез методите на неформалното образование.