Фирми искат омбудсман при реализация на европроекти

Парите

25-09-2013, 15:47

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Сред исканията са също съкращаване на сроковете за възстановяване на разходите на бенефициентите, увеличаване на процента на авансовите плащания

Проектен омбудсман на регионално ниво да защитава интересите на бенефициентите, които изпълняват проекти с европейско финансиране. Това предложиха представители на неправителствени организации и фирми от Варна по време на втората дискусия „Научени уроци-казуси и решения при изпълнение на европроекти“, която се проведе днес в Областния информационен център - Варна. 

В момента няма система за защита на интересите на бенефициентите. Трябва да се въведе процедура за обжалване и арбитраж при спорове с управляващите органи на оперативните програми, единодушни бяха участниците в срещата. Те се обединиха около становището, че е необходимо по места да има обществен защитник, който да решава казуси и да съдейства при разрешаване на проблемите както при изпълнение на проектите, така и при самото кандидатстване. Създаване на общински гаранционни фондове за подкрепа на неправителствени организации, кол-центрове по отделните програми, електронни досиета на всеки проект са част от останалите предложения за промяна на процедурите при реализация на проекти, които бяха коментирани днес. Сред исканията са също съкращаване на сроковете за възстановяване на разходите на бенефициентите, увеличаване на процента на авансовите плащания, наказателна лихва при забавени плащания от страна на управляващите органи.
Това е втората дискусия за бенефициенти след вчерашната среща с общини от Варненска област, която ОИЦ-Варна провежда като част от националната кампания „Научени уроци“. Двата форума завършиха с конкретни предложения за облекчаване на процедурите при усвояване на средства от еврофондовете през следващия програмен период 2014-2020г. Сред тях са спазване на сроковете, намаляване на обема изискуеми документи, унифициране на правилата и отчетната документация. Препоръките и предложенията от двете срещи ще бъдат предоставени на управляващите органи на оперативните програми.
В двете събития участваха общо над 60 представители на общини, фирми и неправителствени организации, които работят с европейско финансиране. Модератор и в двата дена беше Иван Иванов от Асоциация „Прозрачност без граници“.
Националната инициатива „Научени уроци“ се реализира в цялата страна от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България под патронажа на вицепремиера Зинаида Златанова. Целта е да се подобрят процедурите за изпълнение на проекти, финансирани от оперативните програми