1,3 млн. лв. загуба за резиденции, в които почива властта

Мисия Варна

25-09-2013, 10:14

Снимка:

24 часа

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Заплатите са най-голямото перо в разходите и на "Евксиноград", където от януари до края на юли са платени 731 646 лв. за възнаграждения на персонала

С 1 278 699 лв. по-малко приходи, отколкото са разходите за поддръжка, показват финансовите резултати на трите представителни бази на Министерския съвет - Бояна, Евксиноград и "Св. Св. Константин и Елена". Данните са само за първите 7 месеца на годината.
 Това става ясно от справка на администрацията на Министерския съвет, изготвена по запитване за достъп до обществена информация на "24 часа". Реално тази разлика трябва да бъде покрита от бюджета, за да могат резиденциите да функционират и да посрещат високопоставените си гости. В противен случай те не могат да платят дори заплатите на персонала - камериерки, сервитьори, градинари и т.н.
 
981 727 лв. са собствените приходи на резиденция "Бояна" и тази в Евксиноград, към която е и почивният комплекс с вили "Шабла". Почивната база на "Св. Св. Константин и Елена" няма приходи, тъй като тази година не е била отворена. Но има над 26 хил. лв. разходи за заплати и електроенергия. Общите разходи на представителните резиденции на властта са за 2 260 426 лв. Огромна част от загубите на резиденциите на властта идва от "Бояна". Собствените приходи на комплекса, който от 2006 г. е отворен за ползване и на хотелски начала, за първите 7 месеца на годината, са едва 189 999 лв., а разходите - 1 136 269 лв.
 
Реално приходите на резиденция "Бояна" не покриват дори сметките за тока и водата
на комплекса. За първите 7 месеца на годината резиденцията е платила 205 645 лв. за електроенергия и 34 574 лв. за вода. Шокиращо е и разминаването при разходите за хранителни продукти и приходите от хранене на "Бояна". При разход от 258 204 лв. за закупуване на хранителни продукти резиденцията има приход от едва 89 658 лв. от ресторантски услуги. Разликата е 168 546 лв. "Обявеният от Министерския съвет приход е нетен, тоест реализиран от надценки. Получените от клиенти средства са в размер на 319 544 лв. за хранителни стоки и складова наличност 70 655 лв. без ДДС", се казва в писмен коментар на управителя на резиденцията Иван Вучев по повод зададен от "24 часа" въпрос за разминаването в числата. Резиденцията отчита само нетен приход, не и оборот, обяснява той в имейл.
 
Според счетоводните правила нетен приход е приходът с извадени от него търговски отстъпки и ДДС. "Евксиноград", който също отчита само нетен приход, но не и обороти, има положителен баланс в предоставянето на храни на своите клиенти. Според справката на МС в морската резиденция разходите за закупуване на храна за първите 7 месеца на годината са 54 659 лв., а нетните приходи от продажба на храна на гостите са в размер на 86 397 лв. или положително салдо в размер на 31 738 лв. Ниски приходи отчита "Бояна" и за нощувки. 68 299 лв. са влезли в резиденцията от продажба на тази хотелиерска услуга.
 
Цената на единична стая в резиденцията е 160 лв. на нощ в Дом 2 и 90 лв. във Вила 7, ако посетителите са индивидуални. При организирани посещения, което според резиденцията означава резервация за повече от 6-има души, цените са по-ниски. В цената на нощувката влиза и закуска на стойност 10 лв. Най-големият разход на резиденция "Бояна" обаче е за заплати на персонала - 623 194 лв. за първите 7 месеца на годината. Заплатите са най-голямото перо в разходите и на "Евксиноград", където от януари до края на юли са платени 731 646 лв. за възнаграждения на персонала. Общите приходи на "Евксиноград" и "Шабла", тъй като двете представителни бази са на едно счетоводство, се равняват на 791 728 лв., или само с 60 000 лв. повече от разхода за заплати.
 
250 хил. лв. от приходите са от продажби на вина и коняци на винарската изба към "Евксиноград". 403 183 лв. са приходите на морските резиденции на властта от нощувки. Според справката на МС в "Евксиноград" са реализирани 4842 нощувки за перода януари-юли тази година, а в Шабла - 134 нощувки. В цената на стаята или апартамента в морските резиденции обаче не е включена никаква храна. "Евксиноград" има и приход от 52 058 лв. от спортни и туристически услуги, като се събира и входна такса за разглеждане на парка около двореца и вилите на властта.
 
Ваканцуването било лична информация, политиците плащали като граждани
Дали депутати и министри "ваканцуват" в почивните бази на Министерския съвет е информация, която нарушава личния им живот. Това се казва в отговор на администрацията на МС на поискана от "24 часа" справка. Заради това и шефът на правителствената канцелария Веселин Даков отказва да я предостави.
Въпреки че са правоимащи според постановление 118 на Министерския съвет от 1993 г., депутатите и министрите заплащат за ползването на "Евксиноград" и "Бояна" по тарифата, по която плащат и редовите граждани. Почивните бази на властта могат да се ползват и от хора, които не работят в институциите, но трябва да направят резервация в отдел "Управление на собствеността" на Министерския съвет.