Избраха фирма за ремонта на гезмето

Заложено е изискване за издръжливостта на плочките, освен това не трябва да се хлъзгат при дъжд и сняг

Аксаковската фирма "Зебра" спечели обществената поръчка за ремонта на центъра, научи Varnautre.bg. Вече тече 14-дневният срок за обжалване и ако такова няма, до 15 октомври ще бъде сключен договорът за изпълнение. 

Община Варна успя да спечели парите по оперативната програма още през януари 2013 година, дни преди затварянето на процедурата след спешна намеса на настоящия кмет Иван Портних, тогава шеф на комисията по "Финанси и бюджет" в Общинския съвет. Обществената поръчка за избор на изпълнител беше обявена още през март, но спряна от временния кмет Христо Бозов. Мотивите за това така и не бяха оповестени, но забавянето попречи да бъдат обновени още преди този сезон най-опасните участъци от бул. "Княз Борис I". 

Както Varnautre.bg писа, четири фирми участваха в надпреварата за строителните дейности по проект "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна" по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Зелена и достъпна градска среда" на оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013". Сред участниците са били "Девня трейд", която трябваше да изпълнява проекта за дълбоководното заустване на отходните води на Златни пясъци, "Хидрострой" и "Симекс". 

От общината се надяват загубилите участници да проявят отговорност и да не обжалват конкурса, с което ще се забави допълнително и без това вече закъснелият ремонт. Преди полагането на новите плочки, ВиК и Енерго Про ще подменят цялата си инфраструктура.

В обществената поръчка има заложено и изискване за здравина на материалите, с които ще се ремонтира центърът, за да не се повтаря така познатият сценарий на варненци, в който плочки за милиони се сменят през година. Сред условията на обществената поръчка е и новото покритие на ларгото да не се хлъзга при дъжд и сняг.