Честваме Деня на Независимостта

Мисия Варна

22-09-2013, 08:37

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Варненци отбелязват празника с молебен и издигане на националния флаг

По случай годишнината от обявяване на Независимостта на България на 22 септември, във Варна ще има няколко празнични прояви. Тържествено ще бъде издигнато националното знаме от 11:00 часа. След това ще бъде отслужен молебен за България по случай 105-годишнината от провъзгласяването на Независимостта на България. По инициатива на фолклорните формации от Варна на площад „Независимост” ще се извие голямо празнично хоро.


Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители ще участват в тържествата във Велико Търново.

 

На този ден през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява Независимостта на България. Тя е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите й в международните отношения.

Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента, конфискува жп-линията и на 22 септември 1908 в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново със специален манифест е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на България. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост./News.bg/

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен