Спецекип на социалните във Варна реагира на сигнали за домашно насилие

Животът

20-09-2013, 15:30

Снимка:

"Без насилие"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

15 специалисти действат на място, оценяват риска, оказват подкрепа в първия момент и насочат пострадалите

Проект, подкрепен от Министерството на правосъдието предоставя правна и психологическа, социална помощ се предоставя по проект на пострадали при домашно насилие във Варна. Това съобщи Анна Николова от Фондация “SOS семейства в риск”, цитирана от радио "Фокус". 

Услугите се извършват в Консултативния център на Фондацията. По проекта се провежда и обучение на екипи от социални работници във Варна и Добрич. По думите на Николова, това е продължение на такъв вид услуга във Варна, като обученията са започнали още миналата година.

Сформиран е специален екип, който да реагира и отработва сигналите за домашно насилие. Според Николова, това е практика, която е доказала своята ефективност. Общо 15 социални работници от Варна и региона са преминали обучение. Специалистите действат на място, като оценяват риска, как да окажат подкрепа в първия момент, къде да насочат пострадалите. Запознати са и с правната рамка за реакция. Николова отчете, че по този начин се откриват и повече случаи на домашно насилие.