Аксаково ще има 100% изградена ВиК мрежа до 2015 година

Животът

19-09-2013, 14:54

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

След края на проекта загубите на вода ще намалеят драстично, авариите – също

До края на февруари 2015 г. град Аксаково ще влезе в списъка на 10-те български общини със 100 процента изградена водоснабдителна и канализационна мрежа. Направена бе първата копка за подмяна на съоръженията. 
Поднобяването и модернизирането на водопроводната система стана възможно благоадарение на спечелен проект „Подобряване на градската инфрактруктура за питейни и отпадъчни води в град Аксаково” на обща стойност 13 482 600 лв. Общинското участие е в размер на под 1 млн. лв., а безвъзмездното финансиране е по линия на Кохезионния фонд на ЕС и на националния бюджет.
В рамките на проекта е предвидено изграждането на 15 км нов водопровод и 16 км – за дъждовна канализация, сградни водопроводни отклонения.
След приключването му изцяло реконструирана ще бъде съществуващата канализация за битова вода по улиците „Г. Петлешев”, „Кап. Петко Войвода” и „Добруджа”. По трите улици ще бъде изградена и дъждовна канализация.
Нова битова канализация в проекта е разчетена и за улиците, в които такава или липсва, или е нефункционираща – в кв. „Самолета”, участъка между улиците „Роза” и „Марциана”, на локолната „Г. Петлешев”, местността „Край селото”, ул. „Боряна”, Грозден”, „Тревен”, „Тракия”, участъците от ул. „Д. Минчева4, „Странджа”, „Здравец”, „Изор”, „Панайот Хитов”, „Тополи”, „Марциана”, „Побити камъни”, „Велико Димитров”, „Ивайло”.
Изцяло изградената канализационна система ще доведе до драстично намаляване броя на авариите и загубите на вода по мрежата, както и до цялостно подобряване на качеството на ВиК-услугите, коментира кметът Атанас Стоилов. След приключването на проекта Общината планира мащабно преасфалтиране на улиците в града, тъй като подновената водоснабдителна инфраструктура ще дава сигурност за минимум аварии поне през следващите 30 години, коментира кметът Стоилов.