И Федерацията по волейбол би аларма за Спортна зала

Спорт

18-09-2013, 23:48

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Долу ръцете от Спортна зала!, вече и със закон

Без ремонт във Варна България губи Европейското през 2015 г.

След кмета на Варна Иван Портних и президента на българската федерация по волейбол Данчо Лазаров алармира, че страната ни може да загуби домакинството си на европейското първенство за мъже през 2015 г. заради състоянието на Двореца на културата и спорта във Варна. България спечели домакинството съвместно с Италия миналия ноември. Финалът на надпреварата ще се проведе в "Арена Армеец", където ще се играят и мачове от групите. Проблемът обаче идва от това, че България кандидатства и спечели с неназована втора зала. Вариантите бяха съоръженията във Варна или Пловдив. Лазаров даде да се разбере, че строящата се зала в Пловдив няма да бъде завършена и не влиза в плановете, пише dnevnik.bg. Така остава вариантът с мачове от груповата фаза във Варна.

"За ремонта й са необходими около 5-6 млн. лева. Ако през 2014 г. зала "Конгресна" не разполага с 6000 седящи места и игрището не е с необходимите размери, домакинството ще бъде отнето", твърди Лазаров.

Проведена е тристранна среща с управителя на Двореца на културата и спорта Симеон Варчев и с кмета на Варна Иван Портних. На нея Варчев е съобщил какви средства са необходими, а Иван Портних обяснил, че общината не разполага с парите. Кметът вече е разговарял с премиера Пламен Орешарски по въпроса. За това Портних съобщи преди седмица във Варна и обясни, че ремонтът трябва да приключи до края на 2014 г., за да не загубим домакинството. Той ще включва разширяване на капацитета на залата до 6000 метса. Ще бъде увеличено и пространството за игралното поле. За целта сцената за културни събития ще бъде монтирана в пода и ще се издига при нужда. Ще бъде подменена морално остарялата климатизация на залата и ще бъде ремонтиран течащия покрив.

Финансиране от държавния бюджет е единствената възможност за ремонт на Двореца на културата и спорта във Варна след като бяха приети последните промени в Закона за физическото възпитание и спорта, с които беше забранено публично-частното партньорство за спортните обекти от национално значение.
Спортните бази от така нареченото Приложение 1 не "могат да се предоставят на концесия за строителство и/или концесия за услуга при условията и по реда на Закона за концесиите".
В списъка на спортните обекти и съоръжения с национално значение влизат 17 бази, повечето от които в столицата. Под номер 12 още от 2008-а година там е варненската Спортна зала, както и Национална спортна база "Спортпалас" край Златни пясъци.
С този статут се гарантира запазване тяхната цялост, възможността за ползването им от студенти за обучение по различни видове спорт и за практикуване на спорт от граждани в свободното им време, мотивира решението си законодателят.
С промените в Закона за физическото възпитание и спорта Дворецът и останалите национални спортни обекти стават обект на „особени грижи“ от министъра на спорта, обясняват вносителите на поправката.