Феноменалният Амир Гвирцман и проектът му "Вдишвам-издишвам" тази вечер в Градската галерия

Варна Лайф

18-09-2013, 14:22

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Израелският мултиартист ще свири етно джаз на повече от 20 инструмента тази вечер в Градската художествена галерия

Едно от явленията на израелската музикална сцена пристига във Варна на 18 септември за концерт в Градската художествена галерия. Амир Гвирцман е популярен сред почитателите на джаза с етно привкус от многобройните си участия на фестивали из Европа и света.

Концертът се реализира благодарение на посолството на Израел в България и лично на Негово превъзходителство Шаул Камиса-Раз, посланик на Израел в България и Негово превъзходителство проф. д-р Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България. Гостуването на музиканта в морския град е осъществено с подкрепата на Община Варна и Grand Mall.

Соловият проект “Inhale-Exhale” (вдишвам-издишвам), с който музикантът ще се представи в морския град, демонстрира най-силното му амплоа на мултикултурен артист. Процесът на дишане е определящ за духовите инструменти, които са основното призвание на Амир, оттам идва и името на проекта. В отделните изпълнения гостите на концерта с удоволствие ще откриват елементи от популярни мелодии от различни световни култури, преобразени по необикновено свеж, витален и увличащ начин. На сцената на галерията Амир ще излезе, заобиколен от над 20 различни инструмента, сред които има екзотични рогове, гайди и други духови и ударни инструменти, идващи от много страни на Близкия Изток и Европа.

Преплитането на звуците на тези инструменти създава усещане за уникална свързаност между културите на различните нации, достигащо до музикална метафора за глобалния свят, в който събирането на култури създава едно вълнуващо, многопластово цяло.

Кариерата на роденият в Тел Авив музикант върви стремглаво напред. Неговият талант е високо ценен на няколко континента – от Америка през Европа, Африка и Азия. Сам Амир признава, че черпи вдъхновение от богатите ритми на кубинския джаз, R&B мелодиите, Рей Чарлс, както и от автентичните ритми на Близкия изток и пъстротата на циганската музика. “От музиката на неразбираемите езици, Гвирцман създава една универсалната мелодия на човечеството”- пишат за него музикални критици в Америка. А Rating Weekly определя проекта му така: „Музикалната традиция на ХХI век среща технологията чрез музиката на Амир Гвирцман, който подчинява над 20 музикални инструмента. Това се очаква от един гениален музикант, който създава истински автентичен албум, преплитащ в себе си вълнуващи движения, водещи до истинско магнетично изживяване”.