Сесия на Общинския съвет: 23

Мисия Варна

18-09-2013, 15:43

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Джаки оглави спортната комисия в Съвета

Варна удължава сезона с туристи 55+

Местният парламент откри новия политически сезон

в 10 и 15  започна работата по същество на 23-тото пленарно заседание на Общинския съвет. Досега съветниците преимаха - добавяха и махаха точки, дневния ред. 

Пред това Тодор Балабанов от ГЕРБ, Аврам Тодоров от БСП и Янко Станев от СДС-ДА направиха изказвания по повод началото на новия политически сезон. От ГЕРБ застанаха за това да има не козметични, а трайни решения за проблемите на Варна, за тях приоритет са европейските проекти и кандидатурата на Варна за младежка столица и европейска столица на културата. От БСП обещаха подкрепа на ГЕРБ за уличната мрежа и ги похвалиха  за ремонта на  "Сливница" и "Владислав", но поискаха по-бързи и ефективни действия в малките улички. И още: боклукът да се събира 2 пъти на ден, да бъдат намалени таксите и наемите най-вече на пазарите с 5-10%.

Общинският съвет да не е място за съдружия, а за изработването на общи позиции и отстояването им, пожела си пък Янко Станев. 

Започнаха питанията към администрацията. 

Кметът Иван Портних взе думата, за да изкаже своето удовлетворение от конструктивния тон, зададен в началото на новия политически сезон, и желанието за работа в името на каузата Варна. Той декларира, че администрацията ще направи всичко възможно за максимално конструктивно сътрудничество с общинския съвет, каквато според него е формулата за доброто на града.
Иван Портних обеща да отговори писмено на въпросите, зададени в залата. Оттук нататък всички такива отговори ще се публикуват на сайта на общината. Пред съвета кметът отговори единствено на Аврам Тодоров, попитал за сделката по закупуването на нови автобуси за "Градски транспорт". "Чакаме отговора на Министерството на финансите по отношение на Договора за обществена транспортна услуга, имаме готовност веднага след това да подпишем сделката с доставчика на новите автобуси", каза Портних и призова всеки от съветниците, според възможностите си, да помогне за финализирането на този процес.

Останалите въпроси бяха свързани с рушаща се сграда в кв. Победа, пълните с коли тротоари на града, какво става с "Градски транаспорт" и в кучкарника. Андрей Василев алармира за тревожното състояние на крайбрежната алея  и изказа опасението си, че при нова буря през задаващата се зима, тя може да не става за движение. Гражданин поиска от общинския съвет спешно да помогне на онкоболна майка, останала без средства за наем и храна. 

11:14 Скандал избухна около гласуването на наградите, предназначени за заслужили спортисти и треньори от Спортен клуб "Черно море". Вселина Савова от сайта Властта.com скочи срещу обявяването на Тодор Тодоров за "Почетен гражданин на Варна" по предложение на федерацията по спортна гимнастика. Тя заподозря зад награждаването му политическа воля, тъй като треньорът по спортна гимнастика беше част от гражданската квота в листата на ГЕРБ през май. От ГЕРБ пък напомниха, че Тодоров е един от треньорите на олимпийския шампион Йордан Йовчев и е бил олимпийски съдия в този спорт. 

11:20 Съветниците гласуват Наредба за управление на отпадъците на територията на община Варна. Това стана повод на Костадин Костадинов да попита как може да бъде решен в тази наредба проблемът с пунктовете за изкупуване на стъкло, хартия и пластмаси, които замърсяват, стават сборище на клошари и нарушават обществения ред. 

11:27 Промени в транспортната схема на града гласуват съветниците - закрива се линия 42 - от Аспарухово до Острова под моста, тъй като едва 25 човека на ден я ползват. Сега вече те юе трябва да пътуват с прекачване, но картите им ще важат.