Обзор става част от Варненска област?

Мисия Варна

17-09-2013, 14:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Идеята е още в зародиш, замислят референдум

Курортният град Обзор има амбициите да стане част от Варненска област и да се отдели от Бургас. Това е все още идея, като предстои среща между кметът на Обзор и варненският губернатор Иван Великов. Като вариант областният управител посочи сливането на Бяла и Обзор, които се намират в непосредствена близост. Идеята е все още в зародиш и е неизпълнима без местен референдум, каза още Великов.
В тази връзка той добави, че общините във  Варненска област трябва да бъдат окрупнени. Причината е неравномерното разпределение на населените места. Предложението ще бъде представено  на заседанието на Министерски съвет на 25 септември. За пример той даде Провадия, където населените места са 25, Аксаково – 23, а в Бяла, Белослав и Девня – съответно по 6,4 и 3 насеени места.
Областният управител не пропусна да отбележи и постоянните проблеми с електрическата мрежа - недостатъчното трафопостове и ниското напрежение. Великов се закани да проведе среща между кметовете на общините и "Енерго про". Ако проблемите не бъдат отстранени ще си търсим правата по съдебен път, каза още той. 
Губернаторът възропта и срещу ВиК- Варна заради непрекъснатите повреди и големите загуби в мрежата. За пример той даде само две общини - Бяла и Белослав, които са с подменени канализации. Това обаче е осъществено чрез европари.