"Коста Конкордия" се изправи успешно

Сирените на кораба прозвучаха за пръв път от трагедията на 13 януари 2012 година

Успешно завърши операцията по изправянето на круизния кораб "Коста Конкордия". Той стоя заседнал край бреговете на италианския остров Джилио близо две години - от януари 2012 година, предаде АФП.

Сирените на кораба прозвучаха за пръв път от трагедията на 13 януари 2012 година. Звукът им се смеси с аплодисменти и радостни възгласи от пристанището в драматичната развръзка на мащабната операция.

290-метровият плавателен съд с маса от 114 500 тона, по-дълъг от "Титаник" и два пъти по-тежък, се издигна от морето като призрачен кораб. Страната на кораба, която беше под вода, беше ръждива и кафява след 20 месеца в морето, контрастирайки с бялата част, която беше над водата.
"Операцията по издигане с въжета завърши", съобщи директорът на италианската служба за гражданска защита Франко Габриели. "Достигнахме наклон от нула градуса", допълни той. Тази акция бе най-мащабната по рода си, посочва още агенцията.

При потъването на 11-етажния круизен кораб в спасяването на над 500 души участва варненецът Петър Петров, който бе първи механик на кораба. Петров направи общо шест курса с една от спасителните лодки, отвеждайки пътниците в безопасност на брега.