Чужди студенти - да, но държавата да не пречи

Животът

14-09-2013, 16:24

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Има интерес към родното висше обраование, но липсват програми на английски и визите са проблем

Вносът на чуждестранни студенти е сред мерките, които могат да повишат качеството на българските университети. Около това се обединиха гостите на дискусия, посветена на 10-ата годишнина от учредяването на Асоциацията на частните висши училища в България. Тя беше организирана от Варненския свободен университет. 

"Агресивно поведение на чуждестранните университети за привличане на наши студенти, растяща миграция след завършване, изоставане в привличането на студенти от други страни, влошена възрастова структура на обществото", така министър Клисарова описа основните проблеми пред висшето образование в България. Изказването й беше репликирано от присъстващите ректори, сблъскали се с бюрократичните пречки при приема и оформянето на визи за чуждестранните студенти.
"Ако някой успее да извади виза за китайски студент, ще дам коктейл за всички присъстващи тук", възкликна доц. Григорий Вазов, собственик и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. "Всичко това прилича на мач между световния отбор по висше образование и националния. Първият има всички права у нас, а за втория съществуват само ограничения и го допускат само до централната линия", описа "динозавърския закон" за висшето образование у нас проф. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив.
Има интерес към нашите ВУЗ-ове, особено към инженерните специалности, каза вицепремиерът Даниела Бобева. "На връщане от Китай кацнахме посред нощ в Казахстан. Там на летището ни чакаха техни министри. Единият от въпросите, които поставиха, беше за прием на техни студенти в български университети", разказа тя.
Евродепутатът Ивайло Калфин пък предложи задължителната вноска на България - процент от БВП, за Фонда в помощ на развиващите се страни да бъде давана под формата на стипендии за студентите от тези страни. Така парите, които "така или иначе трябва да дадем", щели да влизат в българското образование. Според него и в Азия имало голям интерес към обучение у нас.
Калфин обаче напомни, че за целта трябва да има и програми за обучение на чужди езици, тъй като времената на уроците по български език за студентите от Гърция, Турция, Кипър вече са отминали. Българските университети не трябва да се страхуват от европейския рейтинг на висшите учебни заведения, който се изработва в момента. Това е единственият начин те да бъдат забелязани и да ги поддържа конкурентоспособни, посъветва ректорите евродепутатът. "Образованието трябва да бъде така организирано, че да стимулира студентите към иновативност", припомни той. При посещение на евродепутати в престижни американски ВУЗ-ове домакините ги посъветвали да върнат общежитията в европейските университети, тъй като средата стимулирала идеите. Така в техните общежития сега показвали на посетителите стаята, в която е създаден Майкрософт, друга, родила Фейсбук и т.н. Ивайло Калфин отново призова и за признаване на европейските дипломи за висше образование в България, което сега е много тромаво.