Студентите у нас трябва да са с 50% повече

Парите

14-09-2013, 15:46

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Приемът в университетите вече е по-голям от броя на абитуриентите

В сравнение с 2005 година броят на завършилите средно образование е намалял с повече от 25%, докто обявеният прием за висшите училища е нараснал 1,65 пъти и той вече силно надвишава броя на абитуриентите. Това е записано в Меморандума на диксусионния форум, посветен на 10-годишнина на Асоциацията на частните висши училища в България. Домакин на дискусията е Варненският свободен университет. 

Въпреки тревожната демографска тенденция според плановете на Министерството на образованието до 2020 година 36% от младите българи трябва да са висшисти, а процентът на отпадащите от училище деца да е под 11. Според Стратегия "Европа 2020" до края на следващия програмен период в ЕС трябва под 10% да напускат преждевременно училище, а висшистите сред младите да станат 40%. В момента 26,9% от българските младежи имат диплома за бакалавър. Тези, които не завършват средно образование, са 12,5%, при средно 11% за ЕС. "Тази цифра само на пръв поглед е оптимистична, защото има региони с 4% отпадащи от училище, но в други те са 25 дори 28%", уточни министърът на образованието Анелия Клисарова, която също участва в дискусията.

В момента частните университети и колежи в България са 14, като в тях се обучават почти 45 000 студенти или 18,5 % от общия брой за страната, стана ясно от данните, представени от проф. Клисарова. В момента 50% от работните места в ЕС изискват поне степен бакалавър, а под 20% са тези, за които не е нужна квалификация. Това обуславя и тенденцията, според която през 2030 година в световен мащаб ще има 414 млн. студенти, при 99 млн. сега. "Агресивно поведение на чуждестранните университети за привличане на наши студенти, растяща миграция след завършване, изоставане в привличането на студенти от други страни, влошена възрастова структура на обществото", така министър Клисарова описа основните проблеми пред висшето образование в България. Въпреки това тя оцени като "твърде радикално" предложението на доц. Тодор Радев - ректор на Висше училище Международен колеж: всички редовни студенти в България да получават банков заем за обучението си, а държавата да покрива главницата на тези, които останат да работят в България. Това, според него, ще спести много пари на бюджета, тъй като ще замени сегашната система на субсидиране на държавните ВУЗ-ове, които заедно с частните сами ще определят таксите си за обучение.

Голяма част от проблемите във висшето образование се създават от начина на финансиране на образователните институции. Механизмът на финансиране на държавните висши учебни заведения е свързан с броя на обучаваните студенти, което генерира интереси за увеличаване на приема. Липсва адекватно регулиране на броя и структурата на приеманите по държавна поръчка студенти, което в крайна сметка води до влошаване на качеството на образованито и липса на съответствие между квалификацията на завършващите специалисти и потребностите на практика, се казва още в меморандума.

Частните висши училища да получават субсидии от републиканския бюджет като държавните, искат членовете на Асоциацията на частните висши училища в България. Те са категорични, че студентите им са дискриминирани. От асоциацията настояват още за отпадане на излишните регулации и за равен достъп на всички студенти до социални услуги.

„Частните училища няма да бъдат финансирани, такава е държавната политика в момента”, заяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.