100 години Черно море: Бокс, щанги и колоездене - представяне

По случай вековния юбилея ще Ви запознаем накратко с историята и най-значимите спортни постижения на 16-те клуба, членуващи в сдружението в поредица от публикации

Спортното дружество Черно море чества 100-годишния си рожден ден тази година. Голямото тържество по повод юбилей ще се състои на 20 септември в Двореца на културата и спорта. Ден по-рано в Летния театър в морската столица ще има безплатен концерт посветен на 100 г. Черно море за всички варненци. Изготвят се специални юбилейни плакети, има и много други изненади. По случай вековния юбилея Varnautre.bg ще Ви запознае накратко с историята и най-значимите спортни постижения на 16-те клуба, членуващи в сдружението в поредица от публикации. Ръководството на сдружението почти всеки ден ще среща ръководители на клубове от ССК Черно море със спортните журналисти на Варна.

Бокс

Няма начин – когато се заговори за бокс, винаги се споменава името на Ивайло Маринов. Невероятният състезател е олимпийски шампион от Сеул`88, носител и на бронз от Москва`80, а спечелените от него европейски и световни титли и купи чет нямат. Каквото и да кажем за Ивайло – все ще е малко. Кубинците най-точно са оценили класата на варненеца: "Ивайло Маринов е световният учебник по бокс”, казват специалисти и състезатели от Острова на свободата.

Варна обаче е дала на България и други имена в бокса: Ставри Бъчваров, Здравко Николов, Христо Калков, Георги Георгиев, Николай Здравков, Христо Серафимов, Петър Петков и Атанас Янев. Самият спорт се е обособил като самостоятелна секция в Черно море през 40-те години на миналия век. Пикът на успехите на Варна между въжетата е през 70-те и 80-те години. Тогава успехи жънат Ивайло Маринов, Киркор Киркоров, Даниел Петров, Тамер Еролов и др. Две олимпийски титли (тази на Пинчера се брои за Славия), различни медали от световни и европейски първенства – това е „есенцията” на усилията на треньорите и спортистите. В по-ново време нещата не са толкова глобални, но под ръководството на Димчо Савов в „Черно море” израстнаха двама национали. Душко Благовестов и Мариян Славов са варненските надежди, които възродиха традициите на легендарната ни школа. Участията им и добрите резултати от европейски първенства при подрастващи са само „капаро” за бъдещи по-сериозни постижения.

Щанги

Вдигането на тежести е клуб в сдружението Черно море от 1974 г. Началото поставят полк. Иван Гевезов, който е и първия председател, и назначеният за главен греньор Иван Жечев. Двамата разчитат първоначално на утвърдени състезатели, привлечени от други клубове. После и на юноши, израстнали под ръководството на треньорите Милуш Милушев, Марко Цанков и Илия Бабачев. До преди 20-ина години клубът е сред най-мощните в страната. Успехите са на всички нива – от олимпиади, през европейски и световни първенства. 24 щангисти са постигнали отличия в тези форуми.

Не можем да пропуснем Благой Благоев – участник на 2 олимпиади, сребърен на игрите в Москва`80, 3 пъти световен шампион, 2 пъти вицешампион на планетата, 4 пъти европейски първенец, носител на световната купа за 1983 и 1984 г. Прави 37 световни и 5 олимпийски рекарда. Постижението на Благоев в изхвърлянето – 195,5 кг, остава завинаги в историята на световния спорт след промяната на категорията. Рекордът в кат. до 90 кг в сравнение с настоящия 188 кг в в новата кат. до 94 кг е просто фантастичен!
Георги Тодоров е също олимпийски вицешампион (от Монреал`76), световен шампион (2 пъти), европейски шампион (3 пъти), вицепървенец на Европа цели 3 пъти, коригирал 5 световни ии 4 олимпийски рекорда.

Изабела Драгнева еучастник на олимпийските игри през 2000 г. Световен шампион, два пъти 2-ра на планетата, 7 пъти първа на Стария континент, 3 пъти рекордьор.
Петър Стефанов, Белослав Манолов, Ангел Генчев, Радостин Панайотов са олимпийски участници, покорили европейските и световни почетни стълбички. Световни шампиони за юноши са Ганчо Ганев, Пламен Пенчев (1983 г.), Йордан Демирев - 1985 г.

Както и на спорта щанги въобще, успехите в „Черно море” са до средата на 90-те години
В последните години международните успехи се свързват с имената на Владимир Урумов – двукратен европейски шампион за юноши и кадети, и медалист от европейско първенство за мъже, както и Стоян Енев от шампионата на континента до 2012 г.
В национален мащаб националните шампиони са изключително много, но мога да отбележа трите отборни титли от държавни първенства и осемте втори места на мъжките отбори през годините.

Днес в клуба тренират 20 състезател, под ръководството на двама треньори. От тях 4-ма са в националните отбори. В момента Владимир Урумов се посдготвя за участие на европейско първенство за младежи в Естония, и по предварителни сметки и заявки е в медалите.
Председателите на клуба предз годините, неизлмменно осигуряват добра организация, която е в основанта на многото успехи – полк. Иван Гевезов, Иван Иванов, инж. Стефан Минков, както и настоящия Дончо Василев. Към тези имена добавявм и Иван Жечев, който за съжаление ни напусна прези 2 месеца, но в продължение на 34 г. работи като старши треньор и зам.-председател.

Колоездене

Историята на колоезденето във Варна е от началото на миналия век, но за „Черно море” започва от 1955 г., когато началникът на щаба на ВМС Таню Георгиев поставя основите на този спорт в града. Дебютният глобален успех е на Алекси Николов (Царя на педалите), който взема Балканската титла, превръщайки се в първият българин с такова отличие. Варненци участват на олимпиадите преди ІІ Световна война и тук му е мястото да споменем името на Марин Димитров.

В любимец на публиката се превръща Ненчо Христов, спечелил Пробега на мира през 1957 г. Половин София излиза по улиците за тържественото посрещане на националите от това състезание. Такова импозантно посрещане на спортисти в столицата преди това е имало само веднъж - за националния отбор по футбол, победител в турнира за Балканската купа през 1932 г. в Белград. След четвърт век, отново сред шпалир от хиляди столичани, на своите велосипеди колоездачите преминаха по централните булеварди, обсипвани с цветя и под бурни аплодисменти. Най-много бяха те за героя на Пробега, за победителя Ненчо Христов. А лавровият венец на раменете му символизираше и заслужената слава на всички предишни български успехи в това състезание. Варненецът е носен на ръце от Централна гара до Колодрума!

Идва времето Богомил Парушев, Захари Стефанов и Ненчо Стайков да кажат тежката си дума. Не, варненец не може да стане медалист от олимпиада, световно или европейско първенство. Но постигнатите от тях класирания са уникални и бележат най-високите резултати на българите въобще.
Сега Черноморският колоездачен клуб обучава юноши.