Съпругата на посланик ще преподава във варненско училище

Животът

11-09-2013, 21:43

Снимка:

Радалия Касърова

Автор:

Радалия Касърова

Всичко от Автора

Негово Превъзходителство Такаши Коидзуми посети СОУ "Любен Каравелов"

Съпругата на японския посланик у нас скоро може да стане преподавател във варненско училище. Това стана ясно по време на визитата на Негово Превъзходителство Такаши Коидзуми, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България, в СОУ "Любен Каравелов".  Той беше придружен от съпругата си госпожа Томоко Коидзуми и културното аташе госпожа Ая Отаки. 
Връзките на училището в кв. Аспарухово с японското посолство имат своята история. Преди две години бяха изградени 12 санитарни възела в сградата с финансовата помощ на японското правителство, спечелени по програма за безвъзмездна помощ за подпомагане проекти на местно равнище в Република България. За целта бе подменена и ВиК инсталацията. Инвестицията е на стойност 100 хил. лв.
През последните години в рамките на свободноизбираема подготовка учениците от училището изучават източния език, запознават се японската култура и история, усвояват изкуството оригами. Известно време в училището е работила и доброволецът от Япония госпожа Джуди Кобаяши, която съвместно с учителя по японски госпожа Калина Попова запалват интереса на децата към японския език, традиции и култура.
Водени от директора на СОУ „Любен Каравелов“ Димитринка Георгиева г-н Коидзуми и придружаващите го дами разгледаха сградата и класните стаи, запознаха се с учители и служители. Беше обсъдена и възможността да се осъществява интернет базирана конферентна връзка, чрез която учениците в СОУ „Любен Каравелов“ да бъдат обучавани на японски език и от госпожа Коидзуми.
В навечерието на новата учебна училище „Любен Каравелов“ стана единственото училище извън София, където има вечерна форма на обучение за ученици от V – VІІІ клас.