Събират желаещи за група за психотерапия в ДКЦ „Св. Иван Рилски”

Животът

11-09-2013, 13:55

Снимка:

chichkanov.ru

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Терапевтичната група е защитена среда, в която участниците могат безопасно да опитват различни начини за справяне и впоследствие да ги прилагат в реалните житейски условия

В ДКЦ „Св. Иван Рилски” в „Аспарухово“ от месец септември се сформира група за психотерапия. Тя ще работи веднъж седмично в продължение на 16 сесии от по 90 мин. Групата ще стартира при набирането на 10-12 участника, не по-рано от месец октомври. Записването става след провеждане на индивидуално входно интервю. Водещи ще бъдат д-р Татяна Аврамова и Ана Райкова. За повече информация и записвания: тел.: 0887 206 455; тел.: 370 570 / в. 561; 562;

За първи път използването на групи в психотерапията се въвежда след Първата световна война. В началото на 20-ти век. лекарят Джоузеф Прат събира групи болни от туберкулоза, за да ги обучава и окуражава. На него му прави впечатление, че когато болните са заедно те се възстановяват по-бързо поради взаимното влияние един на друг. По-късно психиатри работещи към британската армия, експериментират с групи войници показващи симптоми на шок, получен на бойното поле. Този експерименти довеждат до неочаквано добри резултати. Груповата психотерапия като модел се развива в различните псохотерапевтични направления – психодрамата на Дж. Морено, клиенто-центрираната терапия на К. Роджърс, психоанализата на З. Фройд и др.
Груповата терапия като психотерапевтичен метод може да бъде подходяща за хора с различни проблеми - в общуването, в отношенията с интимни партньори, с родители, с деца, с приятели, понижена самооценката, чувства на изолация и самота, депресия и тревога, стрес и травми, зависимост и други психични затруднения.
Терапевтичната група е място, където вие идвате заедно с други хора, за да споделите своите проблеми или грижи и да получите полезна обратна връзка както от терапевта, така и от всички участници в групата. Груповата терапия помага на хората да подобряват уменията си за общуване, отношенията си с другите; да разбират собствените си чувства; да осъзнават своите силни страни и изграждат положителна самооценка; да видят последиците от неадаптивното поведение и да усвояват нови и ефективни модели на поведение.
Терапевтичната група е защитена среда, в която участниците могат безопасно да опитват различни начини за справяне и впоследствие да ги прилагат в реалните житейски условия. Така те разширяват своите възможности да постигат повече успех и себереализация и да се радват на живота.