Агенцията за финансов контрол влиза във ВиК-Варна

Мисия Варна

10-09-2013, 12:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Натрупани са дългове и задължения за 29 млн. лв., а загубата на вода е 70%

Агенцията за държавен финансов контрол влиза във ВиК-Варна. Проверката ще се извърши по подадени сигнали за нарушения от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Шефът на регионалното ведомство е на посещение днес в морския град. Тя обаче отказа повече информация за сигналите, единственото което намекна е, че за тях е научила от няколко депутати. Сигналите са изпратени и до главния прокурор.
Терзиева заяви, че състоянието на дружеството към първото 6-месечие на годината е изключително лошо. Натрупани дългове и задължения за 29 млн. лв. От тях 17 млн. лв. са за кредит. Освен това ВиК – Варна търпи висока загуба на вода, която се равнява на около 70 %. През годините не са правени никакви инвестиции за подобрения на инфраструктурата, а водните режими пред които са изправени варненци за постоянни. 
Министър Терзиева отбеляза още, че варненското дружество не е едниственото в страната с лоши резултати. По този повод предстоят сериозни промени във водния сектор, свързани със стартиралата още през 2009г. реформа, която според Терзиева до момента не дава сериозни резултати. 
„Имаме много работа. През следващата седмица в министерството на регионалното развитие започват срещи за разглеждането на водната стратегия, чрез която ще бъдат направени промените в сектора. Ще се изслушват и предложенията на обществеността чрез обиколки по градовете”, каза още министър Терзиева. Според нея е много важно работата по реформата да започне бързо. В противен случай ВиК дружествата ще продължават да търпят големи загуби.