ГЕРБ пита министъра кой и защо любопитства в МВР

Новините

10-09-2013, 02:32

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Шефът на социалистите в ЕП възмутен от намесата в делата на опозицията

Питане до вътрешния министър Цветлин Йовчев са внесли варненските депутати от ГЕРБ. В отговор те искат да знаят кой и защо се интересува от личните данни на новоприетите членове на партията във Варна и дали министърът и прокуратурата са в течение на тази проверка. Във връзка с абсурдното, според тях, искане герберите са сезирали европейски институции. Пръв им отговорил лидерът на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейски парламент Ханес Свобода.

„Според него такива действия са неподходящи и е неприемливо подобна молба да бъде направена от институциите в страна членка на ЕС, без да има рационално обяснение за целта на действията. Данните, пише Свобода, могат да се използват за дескридитиране и искането им е безпрецедентен натиск спрямо опозиционна партия”, каза варненският депутат Емил Радев.
Около 100 са новите членове на ГЕРБ в 5-те районни организации във Варна и 7 от общините в областта, други 70 молби чакали отговор. Има отделни и малобройни случаи на напуснали партията във Варна, категоричен беше административният секретар Павел Христов. Той съобщи, че върху общински съветници от ГЕРБ във Варненска област, които са на държавна работа, е оказван натиск. Многобройни са случаите на уволнени експерти, постигнали отлични резултати в различни държавни институции, които вече са загубили работата си. Като пример бяха дадени шефът на РИОСВ, на НАП, началничката на митницата, обявена за най-добра през 2012 г., директорът на ОД на МВР, който "по безпрецедентен начин успя да свали напрежението през измисналата зима във Варна".

„БАСТА не е заплаха за партийната ни структура, нито има тенденция наши членове да присъединят към нея”, отговори Христов на въпрос за общинския съветник Марио Шиваров, който бее изключен от групата на ГЕРБ и обяви, че ще се запише в новата партия. Самият Шиваров никога не е бил член на ГЕРБ.

"Отцепниците от БАСТА действат оздравително на ГЕРБ. След прочистването много хора се върнаха в партията, отсече в заключение бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.